Publikujemy projekt Łukasza Staniewskiego, który powstał jako praca dyplomowa magisterska na Politechnice Gdańskiej. Łukasz studiował Architekturę na Wydziale Architektury. Pracę „Architektura instagramowa jako katalizator wzmacniający tożsamość i kulturę regionu – Dom Flamenco w Sewilli” przygotował pod kierunkiem promotor dr inż. arch. Agnieszki Błażko.

Forma budynku jest nawiązaniem do tradycyjnego domu z patio, który często jest spotykany na południu Hiszpanii. Projektowany budynek został podzielony na dwie bryły – zamknięty prostopadłościan oraz dziedziniec otwarty od strony południowej oraz wschodniej, domknięty prostopadłościenną bryłą od strony północnej. Dziedziniec pełni funkcję nowej przestrzeni publicznej w centrum Sewilli, placu, który ma stanowić serce budynku, jest wyposażony w zewnętrzną scenę, przeznaczoną na spektakle ulicznych artystów na świeżym powietrzu. Patio ma wyrażać nowoczesny charakter budynku i stanowić miejsce oczekiwania przed wejściem do środka. Gra brył pomiędzy kubaturą a pustką znajduje odzwierciedlenie w całym projekcie i przenosi się również do wnętrza.

W Domu Flamenco wykorzystano motyw łuku, który jest charakterystycznym elementem tradycyjnej architektury Andaluzji. Występuje on tutaj w nowoczesnej uproszczonej wersji, wykończony okładziną wykonaną z kompozytu lub z wbudowanym oświetleniem LED. Obłe kształty łuku kontrastują z prostą bryłą budynku i łagodzą jej surową formę.

Kolejnym motywem powtarzającym się w budynku jest kolor palety Pantone #FFAB60, który został uznany oficjalnym kolorem Sewilli. Był on wyłoniony w ramach konkursu, a jego wybór wiązał się ze sporym przedsięwzięciem. Eksperci stworzyli algorytm, który porównał 10 tysięcy zdjęć elewacji budynków ze zdjęciami ponad tysiąca ulic i trzydziestu ważnych miejsc.

Zaprojektowany budynek ma cztery kondygnacje – dwie naziemne oraz dwie podziemne. Elewacja wykończona jest białym tynkiem. Projektant zaproponował, aby południowo-wschodni narożnik budynku wyróżniony został przez zastosowanie płyt z kompozytu w kolorze pomarańczowym.

W parterze znajdują się dwa rzędy arkad umożliwiające wejście na patio, natomiast piętro wykończone jest ażurową konstrukcją wykonaną z pionowych prętów we wspomnianym kolorze, chroniącą przed słońcem. Na elewacji północnej wejścia do budynku oraz wjazd do garażu połączono horyzontalnym pasem wykończonym również płytami z kompozytu w kolorze pomarańczowym #FFAB60. Natomiast ściana zachodnia pokryta jest w całości płytami lustrzanymi w takim samym kolorze, dzięki czemu elewacja nie konkuruje z kościołem Santa Catalina sąsiadującym z projektowanym budynkiem. 

Wewnętrzny dziedziniec z trzech stron otoczony jest rzędem arkad, pionowe podziały wyznaczone przez arkady znajdują swoje odzwierciedlenie na wyższej kondygnacji. Od strony zachodniej dziedziniec jest ograniczony szklaną fasadą, umożliwiającą wejście do środka budynku. 

Charakterystycznym elementem atrium jest posadzka wykończona kwadratowymi płytami z białego betonu, która tworzy przyciągającą wzrok siatkę. Posadzka wprowadza nowoczesną estetykę, intryguje i zaprasza przechodnia do wejścia. 

Kolejnym atrakcyjnym wizualnie elementem budynku jest rząd arkad znajdujący się wzdłuż elewacji wschodniej. Każdy łuk zaakcentowany został wbudowanym oświetleniem LED, a zakończenie ścianą wykończoną panelami refleksyjnymi daje wrażenie nieskończoności. 

Główne wejście do budynku zaprojektowano od strony dziedzińca. Dwa wejścia w części niezadaszonej oraz kolejne dwa na zakończeniach krużganków. Dodatkowe wejście znajduje się w elewacji frontowej od ulicy Escuelas Pias, dostępne są również dwa wejścia dla pracowników od strony zachodniej. W budynku przewidziano 5 klatek schodowych oraz 2 windy. 

Na parterze Domu Flamenco usytuowano dwukondygnacyjne foyer wraz z kasą biletową i informacją, pomieszczenia administracyjne, szatnię, toalety, pomieszczenia techniczne i gospodarcze oraz salę koncertową wyposażoną w garderoby i magazyn. W części północnej dostępnej od strony dziedzińca znajduje się restauracja. 

Na piętrze budynku usytuowano część biurową, balkon sali koncertowej, salę prób, toalety, salę przeznaczoną na warsztaty flamenco, szatnie, oraz przestrzeń wielofunkcyjną dostępną na wystawy i wydarzenia kulturalne. Z górnej kondygnacji możliwe jest wyjście na krużganek umożliwiający widok na dziedziniec. Na piętrze znajdują się także dwa świetliki doświetlające wnętrze budynku.

Budynek posiada dwie kondygnacje podziemne, do których dostęp jest możliwy za pomocą trzech wind samochodowych usytuowanych od strony północnej. Na każdej z kondygnacji znajduje się 112 miejsc parkingowych oraz pomieszczenia techniczne. 

wiz. Łukasz Staniewski