Takie projekty bardzo lubimy. Proste, minimalistyczne, a do tego eleganckie i robiące spore wrażenie. Właśnie taki jest dom, który powstał nad brzegiem holenderskiego jeziora Vinkeveense Plassen, które leży na terenie rezerwatu natury. 

Vinkeveen to według Holendrów jedno z najbardziej urokliwych miejsc w kraju, które słynie z malowniczych lasów pełnych ścieżek rowerowych, polan zachęcających do pikników, a także jeziora Vinkeveense Plassen, które jest idealnym akwenem dla miłośników pływania. To właśnie nad tym jeziorem, w samym sercu rezerwatu natury powstał dom, który wygląda jak czarna obita drewnem kostka. Autorami domu są projektanci z pracowni i29 interior oraz architekt Chris Collaris. Dom powstał na zamówienie czteroosobowej rodziny, która marzyła, by w tym miejscu powstał ich wymarzony dom letniskowy. Architekci zaproponowali prostą sześcienną bryłę, którą przełamują nieregularnie osadzone panoramiczne okna. Dodatkowym atutem jest fasada domu, która została pokryta opalanym drewnem pochodzących z lokalnych tartaków. Od strony zachodniej powstał niewielki taras oferujący widok na jezioro Vinkeveense Plassen oraz las.

zdjecia: Ewout Huibers
źródlo: fubiz.net