Dom jak matrioszka we wsi Żerniki Małe. Z okien widok na Sudety.

Na terenie historycznej wsi Żerniki Małe duże zabudowania gospodarskie tworzą panoramę miejsca. W takim kontekście inspiracją dla projektu stał się układ brył z dwuspadowymi dachami. W taki sposób stworzono kompozycję budynków na działce (dom, wiata wejściowa, wiata gospodarcza), ale również kompozycję stref wewnątrz domu (4 bryły pod jednym dachem)

O lokalizacji budynku mieszkalnego zadecydowały kierunki świata, znajduje się on w północnej części działki, tak, aby przeszklenia wpuszczały dużo światła dziennego do wnętrz i otwierały się widokiem na ogród. Wiatę wejściową zapropojektowano od strony południowo-zachodniej, skracając w ten sposób podjazd dla samochodów i wytwarzając naturalną granicę pomiędzy strefą ogólno-dostępną, a prywatną ogrodu.


Wiatę gospodarczą, dla dopełnienia kompozycji brył, ulokowano w części południowo-wschodniej. Ażurowy fragment płotu pomiędzy nimi otwiera widok na Ślężę. Wnętrze budynku mieszkalnego harmonijnie nawiązuje zewnętrznych przestrzeni, tworząc dziedzińce pomiędzy blokami stref wydzielnonych. Wykończenie ścian tych bloków jest analogiczne do brył na zewnątrz.

ARCHITEKTURA : JASTAA http://jastaa.pl/
ZDJĘCIA : Maciej Lulko http://foto-ml.pl/