Dom jak nowoczesna stodoła. To nowy projekt pracowni Z3Z Architekci

Budynek został zaprojektowany z myślą o młodej rodzinie, która marzyła o tym, by ich dom wyglądał jak nowoczesna stodoła. W efekcie powstał projekt Domu Otwartego, który wypełnił wąską działkę inwestorów. W sumie jego powierzchnia to 185 m kw.

Kształt działki zdeterminował wygląd budynku. Wydłużony prostokąt pozwolił na pojawienie się ogrodu wzdłuż domu, ale największa połać zieleni zlokalizowana jest przed budynkiem, który został odsunięty na tyły działki. Dzięki temu przeszklona elewacja frontowa nie odbiera mieszkańcom intymności, lecz zaprasza ogród do wnętrza.

Dom Otwarty to dom idealny dla czytelnika, który marzy o wieczornym zaszyciu się z książką, pozostając w kontakcie z naturą i zachodem słońca. Sam budynek przypomina książkę. Wykończone drewnem przegrody zewnętrzne stanowią okładkę do historii, która pisze się w jej wnętrzu. Kondygnacje dzielą się na część dzienną i nocną, lecz połączone zostały dwukondygnacyjnym salonem oraz antresolą, pozwalającą cieszyć się widokiem na ogród również z pierwszego piętra. Dzieci także mają swoją enklawę wychodzącą do ogrodu – tym razem bocznego, południowego. Żeby wyciągnąć ich pokoje w kierunku zewnętrza, zespół Z3Z Architekci zaproponował dosłowne ich wysunięcie, poprzez zastosowanie niewielkiego nadwieszenia, łączącego oba pokoje.


Dodatkowy taras, przylegający do budynku od jego południowej strony, został zaprojektowany w taki sposób, żeby stanowił integralną część całej bryły. Wygląda, jakby ktoś “otworzył” ścianę zewnętrzną rozkładając ją, tak jak książkę. Na taras można wyjść z części kuchenno-salonowej, ale jednocześnie taras ten został połączony z tarasem zachodnim z wyjściem z salonu. Przejście między tarasami – przerwa w ścianie zewnętrznej – zapewnia dopływ światła od południa do dziennej części budynku.

Dom jak nowoczesna stodoła ma komfortowy układ pomieszczeń. Strefa dzienna podzielona została na część zapleczową z wejściem i pomieszczeniami gospodarczymi oraz dużą przestrzeń otwartą z salonem, jadalnią i aneksem kuchennym. Salon wyposażono w kominek. Na piętrze znajdują się pokoje dzieci skierowane na południe, oraz sypialnia rodziców z własną garderobą i wschodnią loggią.

fot. Marcin Mularczyk (www.fotoradarmm.pl), źródło: Z3Z ARCHITEKCI

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Minimalizm | Wnętrza | Elewacja | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły