Skromny, szary domek stanął w jednej z tokijskich dzielnic. Wyróżnia go gładka, frontowa ściana, która pozbawiona jest okien i drzwi.

Budynek jest dziełem lokalnej pracowni Another Apartment. Architekci zaprojektowali dom dla trzyosobowej rodziny. Mieli jednak do wykorzystania niewielką, podłużną działkę. Mimo ograniczeń udało się stworzyć piętrowy dom o powierzchni niemal 60 m kw. i wygospodarować niwielką przestrzeń na ogród.

Projektanci tak zaplanowali dom, by jego główna ściana znalazła się nie od strony ulicy, lecz od strony południowej. Tam też znalazło się główne wejście oraz duże okna.

By domownikom nie brakowało naturlnego światła architekci wypełnili wnętrze bielą. Zaprojektowali też białe, spiralne schody, które łączą pierwsze piętro z parterem oraz piwnicą. W tej ostatniej powstał pokój do oglądania filmów.

Na parterze umieszczono kuchnię oraz pokój dzienny. Na piętrze powstała sypialnia, którą w razie potrzeby można przedzielić wysuwanymi ze ściany specjalnymi panelami. Tę część wyposażono w liczne szafy. Dom mimo swych niewielkich rozmiarów zdaje się być w pełni przygotowany do tego, by służyć młodej rodzinie przez długie lata. (kb)