Dom na jednym poziomie w Żorach powstał w częściowo zainwestowanej okolicy na działce z lekkim zachodnim spadkiem. Głównym życzeniem inwestorów było, aby pomimo spadku działki i dość dużego metrażu wszystkie pomieszczenia w domu znalazły się na jednym poziomie, bez żadnych stopni i widokowo otwierały się na zachód.

Zaprojektowaliśmy budynek usytuowany równolegle do drogi, zajmujący prawie całą szerokość działki, zachodnią jej część pozostawiając na obszerny ogród.Obie dłuższe elewacje zostały objęte charakterystycznymi surowymi żelbetowymi ramami dla uspokojenia kompozycji całości. Wydzielają one również kameralne strefy ogrodów i tarasów.

Ze względu na różnice w poziomach terenu zachodnia strefa ogrodu w obrysie ramy  została obniżona tworząc z tarasem rodzaj kaskady. Poza ramy wychodzi jedynie po stronie zachodniej zawieszony kubik zawierający strefę sypialną. Pokój dzienny z jadalnią znajdują się w centralnej części domu przy patio, które otwiera się również na kuchnię zarazem lekko ją oddzielając. W południowym skrzydle znajduje się strefa dzieci,  w północnym techniczno-gospodarcza.

Budynek w obrysie kontrastujących jasnych ram wykończony został ciemnymi płytami włókno-cementowymi. Boczne przestrzenie łączące budynek z ramami wypełniono nierdzewną siatką, którą w przyszłości mają pokryć pnącza. Na podobnej zasadzie zaprojektowaliśmy frontowe ogrodzenie  nawiązujące do charakterystycznego elementu białej ramy skontrastowanej z ciemnym wypełnieniem.

Pracownia: RS+ Robert Skitek http://rsplus.pl/
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Żory
Projekt: 2018
Realizacja: 2020
Powierzchnia: 298,7 m2
Autorzy: arch. Robert Skitek, arch. Jarosław Zieliński
Współpraca przy projekcie wnętrz: arch. Martyna Lenart-Zygmunt, arch. Joanna Kujda, arch. Patrycja Fersztorowska, arch. wnętrz Ewa Kalisz
Konstrukcja: Lechprojekt: Marta Weszke, Leszek Weszke, Piotr Weszke
Instalacje sanitarne: DOMiWENT Wentylacja Kanalizacja: Damian Siwek
Instalacje elektryczne: ELPRO: Marcin Mikołajczyk
Zieleń: Ogrody Drama
Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski http://archifolio.pl/

O architekcie: 
Robert Skitek (RS+) – autorska pracownia projektowa RS+ została założona w 2001 roku. Założycielem i głównym projektantem jest architekt Robert Skitek, absolwent Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej (dyplom 1999), członek IARP, posiadający uprawnienia do projektowania w specjalności architektonicznej bez ograniczeń 60/03/SLOKK/II, członek Miejskiej Komisji Urbanistyczno-Architektonicznej w Tychach, członek Rady Muzeum Miejskiego w Tychach. RS+, czyli nasz zespół – czynnie biorący udział w tworzeniu projektu na każdym jego etapie – tworzą ambitni i odpowiedzialni ludzie, dla których projektowanie jest pasją i wielką przyjemnością. Aktualnie główny zespół projektowy razem z Robertem tworzą architektki: Martyna Lenart-Zygmunt, Joanna Kujda oraz Patrycja Fersztorowska.

O domach zaprojektowanych przez architektów z RS+ pisaliśmy niejednokrotnie. Udało nam się także pokazać prywatny dom założyciela pracowni. O tym jak mieszka Robert Skitek przeczytacie TUTAJ: https://www.whitemad.pl/dom-architekta-tak-mieszka-robert-skitek-z-pracowni-rs/

Czytaj też: Architektura w Polsce | Dom jednorodzinny | Wnętrza | Minimalizm | whiteMAD na Instagramie

źródło: Dom na jednym poziomie w Żorach / RS+ Robert Skitek http://rsplus.pl/