Dom na skalistym brzegu zaprojektowali architekci z pracowni Heliotrope Architects. Do współpracy zaprosił ich prywatny inwestor, który marzył o letniskowym domu dla siebie i swojej rodziny. Położony na skalistej, omiatanej wiatrem linii brzegowej zwróconej w kierunku południowym, dom wakacyjny wkomponowuje się w krajobraz wybrzeża stanu Waszyngton, harmonizując z otoczeniem i jednocześnie minimalizując ekspozycję na warunki atmosferyczne, które w tym regionie są dość wymagające. 

Dom jest wakacyjnym schronieniem dla czteroosobowej rodziny, która chciała mieć niski, jednopiętrowy dom z silnymi połączeniem lądu z morzem. Rozwiązanie projektowe wykorzystuje prostą geometrię kształtu „klina”, naśladującą zbocze wzgórza, na którym powstał dom. Bryła została wciągnięta w naturalną nieckę w celu zmniejszenia jego wizualnego wpływu na otoczenie.

Pomieszczenia mieszkalne otwierają się całkowicie od strony północnej (ogród) i południowej (woda) poprzez specjalny system drzwi podnoszono-przesuwnych. Sypialnie skupiają się przede wszystkim na bardziej prywatnym, zalesionym zboczu na zachodzie, a kuchnia otwiera się na cypel skalny we wschodniej części działki. Ze względu na trudne warunki atmosferyczne, które panują w tym miejscu zimą, dom na skalistym brzegu zaprojektowano tak, by chronić go przed uciążliwymi zimowymi burzami.

Wykończenie wnętrza składa się z lokalnych materiałów, w tym daglezji (podłogi, listwy), zachodniego czerwonego cedru (bocznica, okładziny ścienne i sufitowe) oraz madronu pacyficznego (meble). Obiekt znajduje się w obrębie Pomnika Narodowego Wysp San Juan, z niezwykle wrażliwym brzegiem i środowiskiem morskim. Wyraźne zrozumienie ekologii wybrzeża miało ogromny wpływ na projekt domu.Aby uniknąć utraty siedlisk dla owadów żyjących w pobliżu brzegu, dach domu obsadzony rodzimą, odporną na suszę roślinnością. Montaż ten zastępuje ponad 90% śladu wegetatywnego utraconego na budowie. W przypadku płytkich gleb zaburzenie naturalnego przepływu wód burzowych jest również kwestią krytyczną. Słabo przefiltrowane spływy z dachów i innych twardych powierzchni są głównym problemem związanym z jakością wody na wyspach.

„Nasz projekt drenażu terenu wychwytuje spływ wzdłuż stoku i rozprasza go w nieskoncentrowanym stosunku 1/1 tylko w dół konstrukcji, odtwarzając możliwie dokładnie stan spływu przed rozpoczęciem budowy.” – mówią architekci z Heliotrope Architects

Czytaj też: Domek letniskowy | Las | Ekologia | Drewno | Wnętrza | Stany Zjednoczone

źródło: materiały prasowe
projekt: Heliotrope Architects
wnętrza: Ore Studios
architektura krajobrazu: Garden Artisan
konstrukcja: Swenson Say Faget
zdjęcia: Sean Airhart