Projekt przebudowy przygotowała trójka architektów: Filip Gołasz, Anna Adamowicz i Damian Machnik. Dom nad Świdrem to nowoczesny obiekt, którego projekt powstał na bazie dawnego letniskowego domu.

Budynek znajduje się w powiecie Otwockim i ma 161 m kw. powierzchni. Projekt przewiduje przebudowę i rozbudowę istniejącego budynku rekreacyjnego położonego pośrodku cennego przyrodniczo obszaru chronionego – doliny środkowego Świdra. Lokalizacja w zakolu rzeki Świder stworzyła punkt wyjściowy do projektu domu, który w założeniu czerpie jak najwięcej z bogactwa otaczającej natury. Mimo wielu ograniczeń związanych z formami ochrony przyrody oraz niewielkiej szerokości działki starano się wkomponować budynek bez nadmiernej ingerencji w otoczenie.

Pracując nad projektem architekci postanowili wykorzystać stary dom letniskowy, w którym znalazła się część nocna nowego budynku jednorodzinnego. W zupełnie nowej części ma powstać salon z otwartą kuchnią.

Z uwagi na zakola meandrującej rzeki i jej unikalne walory widokowe, nowa część powstała poprzez nałożenie dwóch wzajemnie skręconych brył: betonowej i w pełni przeszklonej aby wpuścić do wnętrza jak największej ilości otaczającej przyrody – tłumaczą autorzy projektu.

Dom nad Świdrem

Zachowano czytelny podział na część istniejącą: zachowaną w drewnie oraz nową: w surowym betonie. Aby jeszcze bardziej wkomponować dom nad Świdrem w krajobraz, wejście do niego poprowadzono z wiodącego przez istniejący sad dojścia, które stopniowo unosi się na poziom przyziemia tworząc jednocześnie taras zewnętrzny.

Czytaj też: Domek letniskowy | Dom jednorodzinny | Las | Metamorfoza

źródło: ZUP-A.pl