Budynek zaprojektowali Tomasz Janiec oraz Kamila Fijałkowska-Janiec. Znajduje się w gminie Zabierzów pod Krakowem na terenie, który włączony jest w obszar Parku Krajobrazowego Dolinki Krakowskie. 

Działka, na której MEEKO Architekci zaprojektowali dom ma trapezowy kształt i topografię o mocno zróżnicowanej wysokości. Dojazd na działkę znajduje się od strony zachodniej. Dostęp do domu jest zapewniony przez wymknięte podwórko z placem manewrowym, które jednocześnie stanowi bufor między drogą a bryłą domu. Z tej przestrzeni można bezpośrednio dostać się do części podziemnej budynku oraz poprzez schody terenowe do wejścia głównego do domu. W piwnicy znajdują się pomieszczenia techniczne i garaże, na parterze część dzienna z kuchnią, jadalnią, salonem i pokojem klubowym, a na poddaszu sypialnie i łazienki dla mieszkańców.

Różnica wysokości odcina część nadziemną od podziemnej. Jest to widoczne na elewacjach budynku. Bryła parteru opisana jest na planie prostokąta gdzie we wschodnim narożniku wycięte jest atrium. Przeszklenia na całą wysokość kondygnacji kadrują otaczający krajobraz do wnętrza. Elementem uzupełniającym kontakt z przyrodą jest klomb z bujną zielenią trawiastą oraz charakterystycznym drzewem w postaci purpurowolistnego klonu palmowego. Ten akcent kolorystyczny przełamuje w energetyzujący sposób harmonijnie zakomponowane elewacje w tonacjach szarości – opisują autorzy projektu. 

Zadaszenie domu jest wynikiem analizy architektury regionalnej, tradycyjnej zabudowy jednorodzinnej oraz interpretacji MPZP. Bardzo restrykcyjne zapisy planu w zasadzie ograniczające do minimum wysokość ścianki kolankowej zdeterminowały formę dachu jako przestrzennego graniastosłupa o przekroju trójkąta zachowującego kąt między ramionami określony w dokumencie planistycznym. Lukarny przełamują bryłę dachu dla podkreślenia funkcji niektórych pomieszczeń poddasza.

Architektura Domu w Kobylanach jest wynikiem wnikliwego poszukiwania formy, która łączy tradycyjny dwuspadowy dach z nowoczesną bryłą budynku oraz topografię terenu w jedną całość.

źródło: MEEKO Architekci