Budynek stoi w Zalesiu Górnym pod Warszawą. Projekt jego rozbudowy powstał w pracowni STOPROCENT Architekci.

Pierwsza rozbudowa budynku miała miejsce w latach 90. Rozbudowano go wtedy o część mieszkalną. W ramach kolejnej wybudowano kryty basen. Założeniem projektu ostatniej przebudowy było uporządkowanie funkcji oraz bryły obiektu. 

Uproszczona bryła zastała podzielona na dwie części przykryte dwuspadowym dachem pozbawionym okapów. Spięte one zostały niższą bryłą z dachem płaskim, na którym znalazł się taras łączący oba poddasza. Zaprojektowano duże przeszklenia, a część dzienną domu otwarto na ogród. Podział bryły znajduje swoje odzwierciedlenie w funkcji. W jednej części znalazła się strefa prywatna z sypialniami dzieci, a w drugiej zaś strefa dzienna z przestronną kuchnią, jadalnią i odseparowaną strefą rodziców z sypialnią, garderobą i łazienką. Obie te strefy zostały połączone przestronnym holem i salonem. 

Wyzwaniem dla architektów było ścisłe połączenie domu z ogrodem. Budynek znajduje się na pofałdowanym terenie i poziom parteru od strony ogrodu jest wyniesiony ponad otaczający go teren. Dlatego od strony salonu zaprojektowano duże tarasy schodzące kaskadowo do poziomu działki. Dzięki tarasom i dużym przesuwnym przeszkleniom dom zyskał lepsze połączenie z otaczającą go atrakcyjną działką.

materiały:  stoprocentarchitekci.pl