Dom Polny jest kolejnym projektem architektów z warszawskiej pracowni 81.waw.pl. Głównym założeniem realizacji i podstawowym wymogiem inwestora było oddzielenie budynku od ulicy oraz wkomponowanie go w otaczający polny krajobraz.

Dom Polny to dwie bryły – pierwsza została obłożona kamieniem polnym, natomiast drugą stanowi biały, parterowy pawilon. Obie tworzą dzięki temu jeden wyjątkowy dom. Kamienna część skrywa pomieszczenia techniczne i gospodarcze, w białej zaś zlokalizowana jest część dzienna i pokoje. Budynek mieszkalny, od strony wejścia został zasłonięty przez bryłę garażu, którą pokrywa zieleń oraz przez długie kamienne mury, znajdujące się po obu jego stronach. Pozwala to mieszkańcom na dodatkowy komfort prywatności. Kamienna bryła Domu Polnego połączona została z pozostałą częścią długim korytarzem, który stanowi komunikację między budynkami. Dodatkowo korytarz na całej długości jest doświetlony przez świetlik. Dzięki temu widzimy, jak do środka przenika z zewnątrz kamienna elewacja, która staje się także istotnym materiałem wykończenia wnętrza.  

Nieruchomość usytuowana jest w centrum malowniczego pola. Stąd pomysł na to, by frontowa część zabudowy została obłożona kamieniem polnym w taki sposób, aby dom jak najbardziej wtopił się w otoczenie, a jednocześnie został oddzielony od ulicy. Wybór materiału na tę cześć elewacji był oczywisty. Z jednej strony ze względu na koszty, z drugiej jest to materiał naturalny, najbliższy otoczeniu – podkreśla współautorka projektu Anna Paszkowska-Grudziąż. 

W bardzo ciekawy sposób rozwiązano także kwestię nakrycia budynku z częścią dzienną. Dach został wysunięty względem okien salonu o 350 cm. Jego największa część znajduje się w narożniku, tuż nad salonem. Takie rozplanowanie zadaszenia umożliwia ustawienie stołu z krzesłami tak, aby podziwiać widok na rzekę nawet w deszczowe dni – podkreśla Rafał Grudziąż, współautor projektu z pracowni 81.WAW.PL .

Wejście do domu, znajdujące się vis-a-vis garażu, ulokowano od strony podjazdu. Zarówno wejście, jak i wjazd do garażu podkreślono czarną ramką, delikatnie wystającą względem kamiennej elewacji. Dodatkowo elementy te zostały obłożone wielkogabarytowymi gładkimi płytami w kolorze czarnym, które kontrastują z mocną fakturą kamienia i dają wrażenie swoistego passe-partout.

Główne wejście jest nieco schowane i niewidoczne na pierwszy rzut oka. Taki zabieg był możliwy dzięki zastosowaniu kamiennych murków, które „wyrastają” z ziemi po obu stronach budynku i oddzielają strefę wjazdową domu od otoczenia. Murki, oprócz dopełniania kształtu budynku, osłaniają strefę wejściową od wiatru, który na polach potrafi dać się we znaki i wiać z każdego kierunku. To sprawia, że strefa wejścia stała się cichą i prywatną enklawą dla domowników. 

Przed głównym wejściem zlokalizowano okazały podjazd, który umożliwia łatwy wjazd do garażu, a także stanowi doskonałe miejsce parkingowe dla samochodów gości. Garaż wraz z kotłownią i pomieszczeniami technicznymi znajduje się w przedniej bryle budynku i został odseparowany od części dziennej domu.

Od strony ogrodu dom ukazuje swoje drugie oblicze. Jest to główna część, a konkretnie strefa prywatna, w której mieszczą się salon, sypialn ie, łazienki oraz garderoby. Tu, od strony południowej, zamiast ciężkiego kamiennego muru, mamy lekki przeszklony pawilon. Dzięki temu, że w pokojach jedna ściana jest w pełni przeszklona i otwarta na widok, mamy wrażenie przebywania i obcowania z otoczeniem. Pokoje w naturalny sposób stają się swego rodzaju ramą dla obrazu, jakim jest zmieniający się wokół krajobraz.

Dom Polny to nie tylko projekt formy budynku, ale i ukształtowania domu, który jest wtopiony w otoczenie. Dzięki zastosowaniu kamienia polnego dom stał się częścią naturalnego krajobrazu – nie atakuje go agresywną formą, ale staje się jego idealnym dopełnieniem. Zupełnie tak jak mur kamienny pośród pól.


WNĘTRZA 

Stawiając na jak najbardziej nowoczesny wygląd wnętrza, architekci zrezygnowali nawet z klasycznych lamp. Całe wnętrze zostało przeszklone tak, by można było jak najlepiej korzystać z zasobów naturalnego światła. Lampy zostały zastąpione listwami LED, które wpuszczono w posadzki i sufity. Wykorzystano je tak, że linie światła prowadzą aż na obrzeża tarasu. 

Projektując domy zawsze największą uwagę przykładamy do funkcjonalności, ale też ekologii, dlatego do tego projektu wykorzystaliśmy listwy LED. Nie pobierają one dużo energii, a dają dużo jasnego światła. Dodatkowo, duże panoramiczne okna pozwalają maksymalnie wykorzystać naturalne światło, co również ograniczy zużycie prądu – mówi Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.waw.pl.

Spójność budynku i niebanalny design został uzyskany m. in. dzięki zastosowaniu tego samego materiału zarówno w konstrukcji budynku, jak i w jego wnętrzach.

Wybór materiału na cześć dekoracyjną był dość oczywisty. Z jednej strony ze względu na chęć połączenia zewnętrznej elewacji z wnętrzem domu, z drugiej jest to materiał naturalny, najbliższy otoczeniu – podkreśla współautorka projektu, Anna Paszkowska-Grudziąż.

„Polna” ściana przechodzi przez całe wnętrze, kierując nas kolejno przez kuchenną część pokoju dziennego, gabinet dorosłych oraz sypialnie dzieci. Po przeciwległej stronie kamiennej elewacji, wzdłuż salonowej części pokoju dziennego oraz sypialni dorosłych, rozciągają się panoramiczne okna, które obramowano spiekiem. Pojawia się on również jako wykończenie innych elementów w domu, np. kominka. Elewację kamienną i szklaną rozdziela korytarz, w którym wejścia do pomieszczeń zlokalizowane są dokładnie naprzeciwko siebie, co przy otwartych drzwiach daje możliwość rzucenia okiem na cały dom. 

Minimalistyczna część sypialniana 

Przechodząc do wnętrza sypialni właścicieli domu naszą uwagę skupia duże, tapicerowane wezgłowie łóżka, które jest elementem wyróżniającym się pośród białych ścian. Oprócz okien, dużą ilość światła zapewniają także przeszklone drzwi, które prowadzą na taras. Sypialnia dodatkowo połączona jest z łazienką. Część kąpielowa wyróżnia się szarą barwą, którą pokryte zostały ściany, sufit oraz podłoga. Dla rozjaśnienia tej przestrzeni zastosowano szklane i drewniane akcenty.

Zdjęcia wykonał Michał Przeździk z Budzik Studio!

***

81.waw.pl to warszawska pracownia architektoniczna, której nowoczesne i oryginalne projekty doceniane są nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Stworzona została z pasji przez małżeństwo architektów.
źródło: http://81.waw.pl