Dom przy skrzyżowaniu to realizacja wyjątkowa. Czasy, kiedy bliskość gościńca była wyznacznikiem atrakcyjności miejsca do zamieszkania, już dawno zostały zapomniane. Niegdyś niewielka odległość budynku mieszkalnego od drogi dawała szansę na łatwe nawiązywanie kontaktów i wymianę dóbr. Najbogatsi mieszkali przy drodze, biedacy – pod lasem. Dzisiaj jest wręcz odwrotnie. Gdybyśmy zapytali o wymarzone miejsce do zamieszkania, zapewne na jednej z najwyższych pozycji uplasowała by się działka na stoku, pod lasem, z widokiem na jezioro.

„Tylko takich działek już nie ma, a jeśli nawet się zdarzają to ich ceny skutecznie odstraszają…! Może to nawet dobrze. Może na tym stoku dalej powinna pozostać łąka? Tak czy inaczej coraz trudniej o atrakcyjne miejsca pod budowę. Prawie wszystkie lokalizacje, które do nas trafiają są obciążone jakimiś niedogodnościami. Ale działka na skrzyżowaniu? Czy z tego w ogóle da się coś zrobić? Myślę, że jednak się udało. Może zadziałało prawo projektowania, w które głęboko wierzę: „Im trudniej tym lepszy rezultat końcowy. Oczywiście prawo obowiązuje jedynie pod warunkiem, że zarówno projektant, jak i inwestor zdobędą się na ciężką pracę i niestandardowe myślenie.” – opowiada o projekcie architekt Karol Wawrzyniak z pracowni To Projekt 

BUDYNEK — BARIERA AKUSTYCZNA
Budynek zaprojektowany został jako bariera akustyczna. Jedyne otwory, które wychodzą na drogę to wjazd do garażu, wejście do domu i okno zamykające korytarzyk przy części sypialnej. Te dwa otwory są przysłonięte drewnianymi, pionowymi szczeblinkami, które są tak zamocowane, aby światło wpadało do środka, ale wgląd z zewnątrz był niemożliwy. Ściany „od dróg” przeciągnięte zostały dookoła działki, a obniżają się jedynie w narożniku w kierunku widoku na rozległe pola. Ten kierunek w dającej się przewidzieć perspektywie pozostanie niezabudowany. „Skadrowany obraz” daje piękną perspektywę z tarasu i ogrodu.

Mieszkańcy domu są całkowicie oddzieleni od hałasu ze strony skrzyżowania i ciekawskich spojrzeń przechodniów i sąsiadów nie tracąc przy tym dalekiego wglądu na pola.Zwrócenie wszystkich pomieszczeń w kierunku atrium zazwyczaj pociąga za sobą konieczność wydłużania ciągówkomunikacyjnych. W „Domu na skrzyżowaniu

ZIELONY DACH 
Budynek pokryty jest dachem zielonym. Oprócz niewątpliwych korzyści dla mikroklimatu wnętrza ma to znaczenie dla krajobrazu. Dom widziany z dalekich wysokich perspektyw wtapiać się będzie w otoczenie.

SMOG
Ponieważ problem zanieczyszczenia powietrza jest niestety nadal bardzo uciążliwy, inwestor zdecydował się na zastosowanie układu wentylacji GWC z rekuperacją. Za takim rozwiązaniem przemawiają względy zdrowotne i ekonomiczne – filtrowanie i uzdatnianie powietrza pozyskiwanego z zewnątrz i odzysk energii z wyrzucanego. GWC i dach zielony eliminują potrzebę zastosowania klimatyzacji.

MATERIAŁY 
Materiały użyte do budowy są proste i tanie : ściany z silikatu ocieplanego wełną mineralną i mineralnym tynkiem strukturalnym wg. technologii Caparol, tynkowane od wewnątrz tylko w niektórych pomieszczeniach, sufity z surowego betonu, a podłogi z żywic epoksydowych i drewna. Trzymamy kciuki za powodzenie inwestycji.

Czytaj też: Polska | Dom jednorodzinny | Architektura | Polscy projektanci | Beton | Miasto | Ekologia

źródło: materiały prasowe / www.toprojekt.com
Rok: 2017
Inwestor: Prywatny
Lokalizacja: Rogoźna
Zespół: Marek Wawrzyniak, Anna Wawrzyniak, Alina Kudla, Joanna Wawrzyniak, Karol Wawrzyniak