Dom rodzinny: dużo światła i bliskość natury

Biały dom zlokalizowany jest nad jeziorem. Mieszkańcy mogą się cieszyć widokiem tafli wody oraz rosnących w pobliżu dębowych drzew. Budynek zaprojektowali architekci z pracowni Alfonso Architects. Dom stanął w Tampa na Florydzie i mieszka w nim małżeństwo z dwójką dzieci.

Czteroosobowa rodzina może korzystać z ogromnej przestrzeni. W środku willa została mocno przeszklona, dzięki temu do wnętrza wpada bardzo dużo naturalnego światła. Przed budynkiem zbudowano basen. Jego powstanie było odpowiedzią na potrzeby domowników, którzy chcieli mieć do dyspozycji przestrzeń, z której mogą wspólnie korzystać w pogodne dni. Minimalistyczny basen ma nawet swój własny mały domek, w którym umieszczono grill. Co ciekawe, ta maleńka konstrukcja swym wyglądem nawiązuje do głównego budynku.

Wejście do willi znajduje się po wschodniej stronie. Projektanci ozdobili je naturalnym drewnem. Te z kolei doskonale odnajduje się wśród kamieni, szkła i metalu na elewacji. Z wewnętrznych pomieszczeń wyróżnia się kuchnia. Architekci zaproponowali tutaj wykonanie wszystkich szafek i blatów z czarnego materiału. Całość wygląda naprawdę dobrze! (ms)

zdjęcia: Albert Hurley

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły