Projekt obejmował parter domu szeregowego w gdyńskiej dzielnicy Dąbrowa. Klienci z dużym entuzjazmem podeszli do propozycji gruntownych przekształceń i nieoczywistych rozwiązań estetycznych, dzięki czemu powstała realizacja o unikalnym charakterze. Poznajcie dom szeregowy w Gdyni, którego wnętrze zaprojektowały architektki z pracowni Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe. 

Prace projektowe uwzględniały przearanżowanie strefy dziennej składającej się z salonu, kuchni, toalety i korytarza z przedsionkiem. Zasadniczą zmianą wprowadzoną w układzie funkcjonalnym przestrzeni było usunięcie ściany oddzielającej salon od kuchni, co otworzyło pozornie niewielkie pomieszczenie i skutecznie je doświetliło. Przekształceniu uległa również strefa wejściowa, w efekcie czego możliwe było zamontowanie drzwi przesuwnych wydzielających wiatrołap od pozostałej części domu.

Koncepcja estetyczna projektu została oparta na zestawieniu ciepłego forniru dębowego, głębokiej zieleni i antracytu. W realizacji wykorzystałyśmy zarówno wykonane na zamówienie meble wolnostojące i stolarskie zabudowy, jak i gotowe elementy wyposażenia. 

KUCHNIA
Najważniejszym pomieszczeniem w strefie dziennej domu od początku była kuchnia, co zostało skutecznie podkreślone w sposobie aranżacji wnętrza. Pomieszczenie zaznacza swoją obecność za sprawą niejednorodnej, mozaikowej podłogi. Geometryczny wzór w delikatnych odcieniach szarości stworzył spójną kompozycję z ciemną zabudową kuchenną i towarzyszącą jej głęboką zielenią. Likwidacja ściany od strony salonu pozwoliła wydłużyć powierzchnię blatu roboczego i wzbogacić kuchnię o dużą wyspę, a tym samym zwiększyć przestrzeń do przechowywania. Elementem granicznym pomiędzy kuchnią a salonem jest wysoka, przeszklona witryna z przydymionym szkłem, kolorem dostosowana do sąsiadującej z nią zabudowy i ściany komina.

SALON
Salon domu to miejsce spotkań przy wspólnym stole i swobodnego wypoczynku. Kolor zielony zarówno w meblach jak i w naturalnej roślinności wykorzystanej w dużej dawce, ociepliło i pozwoliło wprowadzić harmonię do wnętrza. Wypoczynek jest potraktowany jako największa potrzeba mieszkańców. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom udało się wykreować przestrzeń stworzoną na miarę tych potrzeb.

TOALETA
W toalecie zielenie i granaty dominujące w części dziennej całkowicie ustępują miejsca soczystej czerwieni, z którą współgra antracyt i stonowana mozaika podłogowa. Niewielkie pomieszczenie zostało wizualnie powiększone za sprawą lustra o dużej średnicy, pokrywającego niemal całą szerokość ściany.

O architektach:
Kowalczyk Gajda Studio Projektowe to pracownia prowadzona przez architektkę Sylwię Kowalczyk-Gajdę.Wnętrza, które projektujemy, są odzwierciedleniem osobowości i potrzeb naszych klientów. Naszym celem jest tworzenie wyjątkowej atmosfery każdego mieszkania, domu, przestrzeni publicznej. Najważniejsze jest dla nas zrozumienie potrzeb naszych klientów, dlatego zanim przystępujemy do projektowania staramy się poznać styl życia, oczekiwania oraz ich samych. W pracowni tworzymy niepowtarzalne, ponadczasowe wnętrza. Każda z zaprojektowanych przez nas przestrzeni jest dopracowana pod względem funkcjonalnym, estetycznym, a także wyszukanego detalu. Te wszystkie składowe w naszym odczuciu tworzą niepowtarzalny klimat wnętrza. Jesteśmy wdzięczni naszym dotychczasowym inwestorom za zaufanie jakim nas obdarzyli przy pracy nad ich wymarzonym miejscem do życia, pracy czy relaksu. Dotychczas zaufali nam właściciele biur, salonów kosmetycznych, hoteli, agencji eventowych, sklepów. min. 7r Logistic, Beautiful Skin, Zew Morza Jastrzębia Góra, Terma Technologie, New Events, Bath Room oraz inwestorzy indywidualni” – czytamy na stronie pracowni

Czytaj też: Architekt | Wnętrza | Gdynia | Drewno | Kuchnia | Łazienka | Dom jednorodzinny

typ: dom szeregowy
lokalizacja: Gdynia Dąbrowa
projektowana powierzchnia: 120
rok realizacji: 2019
projekt: Aneta Lehmann, Sylwia Kowalczyk-Gajda (Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe)
zdjęcia: Klaudyna Karczewska – Tempore Flores