Wnętrze domu jednorodzinnego w Brzozowie zaprojektował duet architektek z pracowni MOJO. Anita Baron oraz Aneta Oraczewska zmieniły układ wnętrza uwalniając więcej przestrzeni i dostosowując ją do obecnych potrzeb mieszkańców.

W budynku mieszka rodzina z małymi dziećmi. Powierzchnia całego domu wynosi 180 m kw. Pierwotnie jednak dużo miejsca zajmował między innymi korytarz, w którym właściciele i tak nie spędzali czasu. Korekta w pierwotnym układzie funkcjonalnym polegała na likwidacji tego korytarza i włączenie komunikacji do strefy salonu. Dzięki takiemu zabiegowi zwiększona została strefa dzienna, której głównym bohaterem stała się ceglana ściana z kominkiem.

Dom wypełniony jest światłem. Projektantki zaproponowały stonowane kolory: biel, szarości i błekit, który ocieplony został drewnem.

Na poddaszu podzielono dużą łazienkę i wygospodarowano pralnię. Ilość wolnostojących mebli została zmniejszona do minimum poprzez wykorzystanie wnęk ściennych oraz przestrzeni pod skosami na zabudowę meblową. Dotychczasową pralnię nad garażem zamieniono w sypialnię z garderobą, a dziecięce pokoje umieszczono obok siebie. Tutaj znalazł się detal, o którym chyba każde dziecko marzy. W dzielącej pokoje ścianie umieszczono malutkie drzwi. Jak z bajki!

zdjęcia: Anna Nachowska