Dom w miejscowości Kamienica Polska jest przykładem architektury współczesnej wynikającej z kontekstu miejsca. Architekci zaproponowali formę, która garściami czerpie z wszystkiego, co najlepsze w budownictwie regionu, a przy jest nowoczesna i funkcjonalna.

Forma, stylistyka, jak również zastosowane materiały są współczesną interpretacją cech typowych i charakterystycznych dla tej lokalizacji. Przeważająca większość występujących tutaj gospodarstw domowych to dwa obiekty – dom i stodoła, ułożone zazwyczaj równolegle względem siebie oraz względem drogi. Tworzy to ciekawy krajobraz powtórzonych dwóch równoległych szarych dachów dwuspadowych.

Analogiczną zasadę przestrzenną tworzy nasz dom, który został przekryty dwoma dachami usytuowanymi równolegle. Podobną analogie utrzymaliśmy przy doborze materiałów takich jak drewno, wapień typowy dla Jury Krakowsko-Częstochowskiej, biały tynk oraz szare pokrycie dachowe – mówi architekt Bogusław Barnaś.

Układ funkcjonalny domu został podzielony na strefy. Pod dachem pierwszym znajduje się przestrzenna, dwupoziomowa strefa dzienna z antresolą otwartą na salon. Na antresoli mieści się biblioteka, natomiast w dwupoziomowej strefie dziennej przestronny salon z miejscem na fortepian, jadalnia oraz kuchnia. Na parterze znajduje się również strefa wejściowa oraz gospodarcza, strefa pracy zlokalizowana w centralnym miejscu jest elastyczna i może być regulowana jej wielkość, za nią znajduje się wyciszona strefa rodziców, a jeszcze dalej przestrzeń rekreacyjna – pokój gier i na samym końcu, wyciszony akustycznie pokój perkusisty.

Piętro domu mieszczące strefę dzieci zostało przekryte drugim dachem i bezpośrednio przylega do górnego tarasu dostępnego również z antresoli strefy dziennej. Cały układ przestrzenny oparty na planie litery L kreuje intymną, wyciszoną przestrzeń tarasu i ogrodu przyległego do strefy dziennej, strefy pracy i rekreacji.

Forma domu wynika również z analizy nasłonecznienia działki oraz jej walorów widokowych. Otaczające dom podcienia i ażurowe rastry są bezpośrednią wynikową tych uwarunkowań. Główna bryła dwupoziomowej strefy dziennej została w całości przecięta ogromnym przeszkleniem biegnącym nieprzerwanie przez ściany zewnętrzne oraz dach. Wpuszcza ono do wnętrza dodatkowe światło dzienne jak również podkreśla strukturę budynku.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś

Zespół: Bogusław Barnaś, Mateusz Zima, Edyta Ptasznik, Anna Mędrala, Kamil Makowiec, Paula Wróblewska, Marzia Tocca, Klaudia Pater

Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś

Lokalizacja: Kamienica Polska

Data: 2017-2018

Powierzchnia: 445 m kw.