Jungle House to projekt przygotowany przez architektów ze Studio MK27. Zbudowany został w bezpośrednim otoczeniu lasu deszczowego w Brazylii. 

Betonowa willa zbudowana została w taki sposób, aby maksymalnie wykorzystać uroki przyrody. Dlatego budynek ma ogromne, przesuwane ściany, które można zsunąć i cieszyć się widokiem na ocean, wschodzące słońce oraz gęstą roślinność amazońskiego lasu.

Projektując dom architekci dokładnie przeanalizowali topografię terenu. Chodziło im o to, aby w minimalnym stopniu ingerować w przyrodę, dlatego zaproponowali usadowienie budynku na drewnianych podkładach i przesunięcie punktu ciężkości na skalne zbocze. Bryła budynku została więc podniesiona nieco ponad ziemię i oparta o podłoże za pomocą tylko dwóch filarów.

Sporej wielkości willa ma trzy poziomy. Wewnątrz powstało sześć sypialni, ogromny salon, kuchnia, basen i kilka tarasów. We wnętrzach dostrzec można dużo drewna, które mieszkańcom przybliża poczucie obcowania z naturą. Co ciekawe, sypialnie znalazły się na niższej kondygnacji. Część dzienna urządzona została na najwyższym piętrze, dzięki czemu gwarantuje genialne widoki na okolice. To właśnie w tym miejscu postał też basen. 

źródło: Studio MK27