Dom w Sierosławiu. Tutaj mieszkają młodzi rodzice z dzieckiem i pies

Architekci z poznańskiej pracowni mode:lina specjalizują się w projektowaniu wnętrz. Przedstawiamy ich ostatnią realizację. Tym razem zaprojektowali wnętrze jednorodzinnego domu w Sierosławiu.

Budynek w Sierosławiu należy do niewielkiej rodziny. Mieszkają w nim młodzi rodzice z dzieckiem i psem. Zadaniem projektantów było stworzenie przestrzeni odpowiadającej potrzebom mieszkańców, dlatego powstało surowe i minimalistyczne wnętrze, które jest jednocześnie przyjazne i bezpieczne dla dziecka.

Projektanci i właściciele budynku zdecydowali, że najlepiej będzie odkryć konstrukcję domu. Widoczny belkowy strop nadaje wnętrzu unikalnego charakteru i wpisuje się w surową i skromną stylistykę.

Zespół architektów z pracowni mode:lina ciekawie potraktował strefę kuchenną. Powstał tam szklany kubik, w którym urządzono spiżarnię. Dzięki półprzeźroczystym ścianom spiżarnia może świecić, jeśli tylko w środku włączone jest oświetlenie. Z kolei wyspę kuchenną wykonano z szarej, stalowej kostki, którą mniej więcej na wysokości 3/4 przecięto drewnianym blatem. Ten ostatni jest zarazem stołem, przy którym można wspólnie spożywać posiłki. Strefa kuchenna, dzięki otwartej przestrzeni stanowi serce budynku i płynnie przechodzi w część, w której urządzono salon.

Optyczny brak mebli podkreśla minimalistyczny charakter wnętrza. Nie ma tu dużych, wolnostojących obiektów, a wszystkie miejsca przechowania zostały zlicowane ze ścianą.

Tę spójność uzupełnia użycie tych samych materiałów do budowy mebli, co wykończenia ścian i podłogi – mówią autorzy projektu.

Jedynymi wyeksponowanymi meblami są pojedyncze krzesła znanych projektantów, które równocześnie dodają koloru w surowych pomieszczeniach.

We wspomnianym już wcześniej salonie sporo miejsca zajęła ogromna sofa, idealna do wspólnego spędzania czasu przy filmie czy przed kominkiem. Ten ostatni razem z ramą tworzy ciekawe połączenie schodów z pokojem i ponownie sprawia wrażenie płynnego przechodzenia jednej strefy w drugą.

W charakterze całego wnętrza utrzymano łazienki, w których ciepła faktura drewna połączona została z betonem. W sumie powierzchnia całego budynku to 210 m kw.

zdjęcia: photographee.eu

projekt: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Kinga Kin

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły