Dom w zabudowie szeregowej dla trzyosobowej rodziny, który mamy przyjemność opisywać zaprojektowały architektki Sylwia Kowalczyk-Gajda i Hanna Perdeusz z pracowni Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe. Projekt realizacji wnętrza domu w gdyńskiej dzielnicy Wiczlino zakładał stworzenie przyjaznej i komfortowej przestrzeni dla trzyosobowej rodziny. Zgodnie z oczekiwaniami właścicieli aranżacja nawiązuje do nurtu naturalnego. Jasne barwy współgrają tu z ciepłem dębowego drewna, a kamienie i metal podkreślają charakter miejsca.

Dom w zabudowie szeregowej dla trzyosobowej rodziny zaaranżowano w sposób nowoczesny z licznymi odniesieniami do natury. Wnętrze jest jasne i ciepłe dzięki zastosowaniu neutralnych barw oraz drewna w kolorze jasnego dębu, które tutaj króluje. Towarzyszą mu inne naturalne surowce, takie jak metal i kamień. Konsekwentnie pojawiają się czarne dodatki, które są jak leitmotiv tego domu – podkreślają jego charakter i nadają mu odpowiedni rytm. Dużo uwagi poświęcono światłu, które uwypukla piękno zastosowanych materiałów, optycznie otwiera przestrzeń i dodaje lekkości kompozycji aranżacyjnej. Nie zabrakło też oryginalnych pomysłów i mocniejszych akcentów.

Założenia realizacji przestrzeni widoczne są już w przedsionku. Wszechobecne w domu drewno tutaj zestawiono z delikatnym zielonym kolorem ściany. Dzięki lustrzanemu frontowi szafy miejsce jest doświetlone i wydaje się bardziej przestronne. 

Kuchnia utrzymana jest w lekkiej tonacji zieleni, harmonijnie komponującej się z białą zabudową ocieploną elementami drewna oraz z czarnym blatem ze strukturalnego kamienia. Ścianę nad blatem wyłożono zielonymi cegiełkami. Dekoracyjny efekt matowej powierzchni został wzmocniony przez jej zaakcentowanie elementami błyszczącymi, które rozpraszając światło tworzą przyjemną poświatę i eksponują strukturę powierzchni.

Podłoga z ceramicznych płytek z przestrzenną fakturą do złudzenia przypomina ciepły, miękki dywan, co dodaje wnętrzu lekkości i przytulności. W ten sposób wydzielono też funkcjonalnie strefę wejściową i kuchnię od reszty wnętrza, gdzie podłogi wyłożono panelami w kolorze jasnego dębu. Przyjemne spędzanie czasu w kuchni zapewnia wykonany na zamówienie drewniany stół i wygodne stołki firmy Fameg. 

Drewniana zabudowa z lodówką i piekarnikiem jest częścią kubicznej bryły. Jej przeciwległa powierzchnia znajduje się w jadalni i jest zabudowana w kontrastowym czarnym kolorze. Czarny kolor ma też płaszczyzna frontu bloku z wejściem do niewielkiej toalety.

W małej  łazience drewniane szafki i błękitne ściany korespondują z płytami lastryko. Efekt zrównoważonej aranżacji wzmacnia granatowy pas z cegiełek subtelnie zdobionych ryflami oraz bardzo duże lustro optycznie powiększające pomieszczenie.

Przestrzeń jadalni wyznacza wspomniana zabudowa w formie witryny z przyciemnionymi szybami. Poza przechowywaniem zastawy stołowej czy szkła pełni ona również funkcję domowej biblioteczki. Nad dużym stołem otoczonym tapicerowanymi krzesłami zawisły dwie lampy zbudowane z dekoracyjnych listewek. Dzięki ich ażurowej konstrukcji światło tworzy ciekawe refleksy, a to sprzyja budowaniu spokojnej atmosfery i podkreśla naturalny charakter wnętrza.

W drodze do salonu uwagę przyciągają monolityczne schody wykończone dębowym drewnem. Metalowy czarny stelaż, który został zaprojektowany tak, aby ukryć wystający element konstrukcyjny schodów, tworzy przesłonę. Stelaż spełnia też funkcję balustrady oraz uwydatnia piękno formy schodów, całościowo oblanych drewnem. Dzięki takiemu rozwiązaniu gospodarze, którzy lubią otaczać się naturalną roślinnością, zyskali niebanalne kwietniki.

Salon i jadalnia tworzą otwartą przestrzeń, co wizualnie ją powiększa i umożliwia efektywniejsze działanie światła. Wydzielenie części wypoczynkowej uzyskano poprzez zastosowanie podwieszanego sufitu, zróżnicowanie kolorystyczne i materiałowe wybranych ścian oraz montaż wąskiego lustra, które wyznacza umowną granicę między strefami. Ściana obok lustra wyłożona jest drewnem, które harmonizuje z obrazem, wzbogacającym kompozycję miejsca. To sprzyja odpoczynkowi na przestronnej kanapie i dużym pufie. Miejsce relaksu dopełniają stolik kawowy, jasny dywan i duże rośliny. 

Przeciwległą ścianę ozdabia pas z czarnego forniru kamiennego, którego poszczególne części mają nieregularną strukturę i unikatowe użyłkowanie. Całość tworzy intrygującą organiczną powierzchnię, w którą wtapia się telewizor. Szafka RTV w kolorze bieli i drewna oraz jasne ściany uspokajają i porządkują tę przestrzeń.

Korytarz na piętrze to kontynuacja stylistyki i powtórzenie motywów zastosowanych na parterze: błękitne ściany, drewno w kolorze jasnego dębu oraz czarny stelaż przy ażurowych dębowych schodach, prowadzących na kolejny poziom.

Sypialnia gospodarzy jest realizacją ich marzenia o wnętrzu, w którym mogliby zapomnieć o codziennym zgiełku i poczuć się, jak na wakacjach w egzotycznym kraju. Aby oddać charakter hotelowego pokoju zastosowano tapetę firmy OneWallDesign z efektowną grafiką bujnej roślinności tropikalnej. Duże łóżko, toaletka i obszerna zabudowana garderoba gwarantują komfort użytkowania. Jasne ściany z beżowym pasem, nawiązującym do kolorystyki frontu garderoby. Punktowe oświetlenie, drewniane żaluzje oraz długie zasłony tworzą łagodny nastrój i dają poczucie spokoju.

Aranżacja pokoju trzynastoletniego syna właścicieli odnosi się do jego zainteresowania grami komputerowymi. Mocnym akcentem jest tu tapeta z geometrycznym wzorem. Biurko o długim blacie oraz meble z licznymi szufladami, półkami i pojemnikami wykonano ze sklejki. Lustro ukrywa szafę. Wezgłowie łóżka tworzą praktyczne i dekoracyjne, tapicerowane akustyczne panele. Drewniane żaluzje ocieplają wnętrze utrzymane w kolorystyce bieli, czerni i naturalnego drewna. 

Pomiędzy sypialnią rodziców i pokojem syna znajduje się duża łazienka i praktyczne pomieszczenie gospodarcze z pralnią. To ostatnie jest efektem zmiany układu funkcjonalnego zaproponowanego przez developera. 

W łazience dominują wielkoformatowe płyty lastryko, z którymi skontrastowano bordową ścianę z płytek ceramicznych w formie cegiełek o delikatnym ryflowaniu. Mimo odmiennego charakteru to dobrana i wzajemnie uzupełniająca się para oraz wyraziste tło dla pozostałych elementów wyposażenia. Wannę z prysznicem obudowano płytkami imitującymi drewno, którymi wyłożono także podłogę. Nad podwieszaną szafką z umywalką znajduje się duże, okrągłe lustro z dwoma punktami świetlnymi po bokach.

Konsekwentna realizacja założeń projektu, zaowocowała powstaniem funkcjonalnego i nowoczesnego wnętrza, w którym harmonijnie przeplatają się akcenty zaczerpnięte z natury, wzbogacone nutką ekstrawagancji.

Inwestor: prywatny
Typ: Dom w zabudowie szeregowej dla trzyosobowej rodziny
Rok realizacji: 2021
Lokalizacja: Gdynia Wiczlino
Status: zrealizowany
Powierzchnia: 150 m2
Zakres prac: projekt koncepcyjny wnętrz, projekty mebli oraz elementów wnętrza, wybór asortymentu, nadzór autorski
Zdjęcia: Marcin Wróblewski | Fotomohito | https://gallery.fotomohito.eu 
Projekt: Sylwia Kowalczyk-Gajda, Hanna Perdeusz | Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe

O architektach:
Kowalczyk Gajda Studio Projektowe to pracownia prowadzona przez architektkę Sylwię Kowalczyk-Gajdę.Wnętrza, które projektujemy, są odzwierciedleniem osobowości i potrzeb naszych klientów. Naszym celem jest tworzenie wyjątkowej atmosfery każdego mieszkania, domu, przestrzeni publicznej. Najważniejsze jest dla nas zrozumienie potrzeb naszych klientów, dlatego zanim przystępujemy do projektowania staramy się poznać styl życia, oczekiwania oraz ich samych. W pracowni tworzymy niepowtarzalne, ponadczasowe wnętrza. Każda z zaprojektowanych przez nas przestrzeni jest dopracowana pod względem funkcjonalnym, estetycznym, a także wyszukanego detalu. Te wszystkie składowe w naszym odczuciu tworzą niepowtarzalny klimat wnętrza. Jesteśmy wdzięczni naszym dotychczasowym inwestorom za zaufanie jakim nas obdarzyli przy pracy nad ich wymarzonym miejscem do życia, pracy czy relaksu. Dotychczas zaufali nam właściciele biur, salonów kosmetycznych, hoteli, agencji eventowych, sklepów. min. 7r Logistic, Beautiful Skin, Zew Morza Jastrzębia Góra, Terma Technologie, New Events, Bath Room oraz inwestorzy indywidualni” – czytamy na stronie pracowni

Czytaj też: Architekt | Wnętrza | Gdynia | Drewno | Kuchnia | Łazienka | Dom jednorodzinny

źródło: Kowalczyk Gajda Studio Projektowe