Dom wokół drzewa zaprojektowali architekci z pracowni Carlo Ratti Associati (CRA). To, co najbardziej przykuwa uwagę w projekcie to 10-metrowy fikus, który stał się swego rodzaju dominantą całego domu. Architekci tak poprowadzili przebudowę, aby zachować drzewo, jednocześnie tworząc funkcjonalną przestrzeń mieszkalną. 

Opisywany przez nas dom wokół drzewa powstał we włoskim mieście Parma. Do zaprojektowania tego jednorodzinnego domu, właściciele zaprosili architektów z pracowni Carlo Ratti Associati (CRA). Zadaniem postawionym przed architektami było wyremontowanie starej farmy znajdującej się na działce, a także dostosowanie jej do potrzeb rodziny. Warunkiem było także zachowanie 10-metrowego fikusa, który od lat rósł w pobliżu zabudowy gospodarskiej.

„Projekt nabiera kształtu tradycyjnej renowacji domu wiejskiego, prezentując nowe podejścia do zacierania granic między tym, co naturalne i sztuczne. Ten projekt jest kontynuacją badań CRA nad nowymi sposobami łączenia architektury, elementów naturalnych zaawansowanych rozwiązań technologicznych.” – mówią architekci

Dom wokół drzewa powstał na działce o powierzchni ponad 2,5 hektara i obejmuje renowację głównego budynku mieszkalnego, a także przebudowę istniejącego wcześniej spichlerza na przestrzeń roboczą.

„Greenary, bo tak nazwano projekt został zaprojektowany w odpowiedzi na ideę biofilii, naukowej hipotezy sugerującej, że ludzie podzielają wrodzone pragnienie życia blisko natury. Koncepcja ta wyraża się głównie w 60-letnim fikusie stojącym pośrodku przestrzeni mieszkalnej. Należy on do gatunku zwanego fikusem australijskim, który cieszy się stabilną temperaturą przez cały rok i dlatego dobrze nadaje się do życia pomieszczeniach.” – dodają projektanci

Architekci zaproponowali, by nowa część domu składała się w wysokiego na kilkanaście metrów pomieszczenia z antresolą, będącego odpowiednikiem jadalni połączonej z salonem. W centrum pomieszczenia znajduje się główny bohater – 10-metrowy fikus, który pnie się przez dwa piętra. Drzewo doświetlane jest poprzez naturalne światło wpadające przez kilkunastometrowe przeszklenie w ścianie bocznej, a także poprzez trzy świetliki osadzone w dachu.

źródło: Carlo Ratti Associati (CRA) / https://carloratti.com