Projekt domu powstał w pracowni Zooco Estudio. Budynek znajduje się w miejscowości Las Rozas w Hiszpanii.

Projektując dom architekci chcieli w maksymalnym stopniu wykorzystać atrakcyjną zieleń w pobliżu, dlatego bryła budynku została osadzona tak, by ściana z największymi przeszkleniami wychodziły na las. Właściciele mogą cieszyć się tutaj nie tylko świetnym widokiem na wzgórza z drzewami liściastymi i iglastymi, ale także korzystać z prostego, minimalistycznego basenu.

Dom M4 zupełnie inaczej prezentuje się od frontowej strony. Ściany w tej części budynku mają tylko kilka okien. To celowy zabieg. Pozbawione okiem ściany mają zapobiegać nadmiernemu nasłonecznieniu wnętrza. Elewację wykonano z wapiennych płytek o kilku kształtach i odcieniach.

zdjęcia: Imagen Subliminal (źródło: Zooco Estudio)