Dom z drewnianą rotundą

Dom z drewnianą rotundą. Celem było jak najlepsze wykorzystanie słońca!

Dom z drewnianą rotundą powstał południowej części miasta Male Kyšice, tuż na skraju lasu. Wcześniej na działce stał domek letniskowy, który właściciele postanowili przebudować i powiększyć w taki sposób, by mógł pełnić funkcję domu całorocznego. Kształt budynku przypomina wycinek koła, co nie było przypadkowym zabiegiem. Po pierwsze, kształt ten miał pozwolić na lepsze zagospodarowanie energii, a także umożliwić mieszkańcom podziwianie panoramicznego widoku na obszerny ogród. Dom zaprojektowali architekci z pracowni Stempel & Tesar architekti. 

Prosta ściana oddziela główną część domu od drogi i dochodzących od niej hałasów. Owa ściana wykonana jest z betonowych bloków, które widać z zewnętrz. Zaokrąglona ściana wychodząca na ogród i sufity wykonane są z drewna. Całkowicie przeszklona fasada składa się okien w kolorze antracytowym, zacienionych żaluzjami.

Belki sufitowe obejmują balkon na piętrze i taras na parterze. Również we wnętrzu architekci zastosowali kontrast między betonowymi i drewnianymi elementami budowlanymi. Na parterze znajduje się salon, kuchnia i jadalnia, a otwarte schody prowadzą do czterech sypialni na piętrze. Wzdłuż betonowych ścian znajdują się łazienki, pomieszczenia techniczne i magazynek.

Dom, który otwiera się na słońce

“Historia przebudowy budynku zaczęła się pisać, zanim świat został sparaliżowany przez pandemię, a Europę ogarnął kryzys energetyczny. Czy szósty zmysł właścicieli zmotywował rodzinę do zakupu taniego domu w otoczeniu pięknego ogrodu? Wcale nie: to ich naturalne i odpowiedzialne podejście do życia oraz szacunek dla przyrody. Zasady, które zostały zastosowane podczas budowy, będą nadal obowiązywać po przezwyciężeniu dzisiejszych palących problemów, jeśli wszyscy zaakceptujemy ryzyko katastrofy klimatycznej, którą być może zbytnio ignorowaliśmy” – opowiadają architekci


Dom z drewnianą rotundą niczym wielki wentylator

Jak tłumaczą architekci, kształt i materiały wykorzystane w budynku, nie były przypadkowe. Budynek sam w sobie miał działać niczym wentylator, który otwiera się na promienie słoneczne, pochłania energię i stara się ją oszczędnie wykorzystywać. Dzięki swojemu kształtowi wnętrze odbiera zarówno pierwsze, jak i ostatnie promienie słońca. Co więcej, dzięki zwisającemu dachowi poziomemu zacienieniu, dom chroni się przed przegrzaniem w gorące letnie dni. Co więcej we wnętrzu zastosowane zostały również trójwarstwowe szyby, na których osadzono żaluzje. Samowystarczalność budynku wspiera piec z wymiennikiem ciepła, osadzony w sercu budynku. Schody wijące się wokół pieca prowadzą do sypialni powyżej salonu.

Ziemia, woda i powietrze 

Dom zbudowany jest przede wszystkim z materiału odnawialnego jakim jest drewno. W ogrodzie pojawił się niewielki staw, który pełni funkcję zbiornika retencyjnego. To tutaj spływa woda deszczowa, która w okresie suszy może zostać wykorzystana do podlewania ogrodu.

Retencja
wody powierzchniowej w ogrodzie przyjemnie wpływa na mikroklimat w bezpośrednim sąsiedztwie budynku. Działka nie odprowadza ścieków do lokalnej kanalizacji caławoda jest zużywana co najmniej dwarazy. Podobne podejście dotyczy powietrza, ogrzewając świeże powietrze zewnątrz poprzez rekuperację.

Właściciele przenieśli się do budynku, zanim ten został całkowicie ukończony. Z biegiem czasu nie tylko dom, ale także ogród stał się ich domem. Pod ogrodem znajduje się prefabrykowana piwnica z tworzywa sztucznego pochodzącego z recyklingu. Narzędzia ogrodowe i rowery przechowywane kontenerach transportowych, osadzonych przy wjeździe. Dom żyje własnym, niewymagającym życiem i stopniowo wkomponowuje się ogród.

źródło: Stempel & Tesar architekti (www.stempel-tesar.com, www.facebook.com/stempeltesar, www.instagram.com/stempel_tesar)
zdjęcia: Filip Šlapal, www.filipslapal.cz

Czytaj też: Czechy | Drewno | Beton | Wnętrza | Minimalizm | Zieleń | Ekologia 

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły