Dom z odzyskanej cegły powstał na terenie posiadłości z XIX wieku. Cegła, która została wykorzystana do budowy nowego domu jednorodzinnego pochodzi z ruin dawnego domu gospodarskiego i starej obory, które stały na działce i nie nadawały się do odbudowy. Co równie ciekawe, nowo powstały dom otrzymał nieregularną, obłą bryłę, która umożliwiła architektom uniknięcie wycinki drzew, które rosły na działce. Drzewa ważne były nie tylko ze względów na swoje dobroczynne działanie dla środowiska i estetyki działki. Pełnią również funkcję bariery oddzielającej dom od ruchliwej drogi.

GjG House, czyli dom z odzyskanej cegły, który powstał w miejscowości Ghent w Belgii to nie tylko oryginalny i świetnie zaprojektowany dom jednorodzinny. To także pokaz możliwości architektów, którzy zadbali nie tylko o estetykę domu, ale także jego ekologiczny proces budowy oraz samą działkę. Architekci z BLAF Architecten zaproszeni do współpracy przez prywatnego inwestora mieli niełatwe zadanie. Po pierwsze projektowany przez nich dom miał powstać z odzyskanej cegły pochodzącej z ruin dawnego domu gospodarskiego i starej obory, które stały na działce. Stare budynki ze względu na swój fatalny stan nie nadawały się do odbudowy, jednak pozostałe po nich cegły i kamienie mogły zostać oczyszczone i ponownie wykorzystane.

Kolejnym ciekawym elementem inwestycji jest sama bryły domu, która została dopasowana do uwarunkowań działki. Na terenie posiadłości stało kilkadziesiąt starych drzew, które pełniły funkcję bariery oddzielającej dom od ruchliwej ulicy. Architekci zrezygnowali zatem z wycinki, a bryłę domu zaprojektowali tak, by omijała zastane drzewostany. „Zamiast wycinać drzewa, dom miał wpasować się między nie.” – mówią architekci z BLAF Architecten

Warto również dodać, że architektom zależało na wykorzystaniu jak najmniejszej ilości nowych materiałów. Ich celem było wykorzystanie surowców pochodzących z ruin wspomnianych wcześniej budynków. Architektom udało się odzyskać nie tylko cegły, ale również drewniane bele, które zostały częściowo wykorzystane jako konstrukcje nośne. Wykorzystano również stalowe elementy pochodzące z dawnego domu gospodarskiego.

Wnętrze domu charakteryzuje się wysoko osadzonymi sufitami. Wynikało to z kilku powodów. Po pierwsze właściciele marzyli o wysokich wnętrzach, które dadzą im poczucie przestronności. Kolejnym powodem był fakt, że nieregularne krzywolinijne ściany ograniczały dostęp do naturalnego światła, a więc podzielenie przestrzeni piętrami mogłoby spowodować zbyt słabe doświetlenie domu. Architekci uniknęli tego problemu tworząc antresolę, która nie zatrzymuje dopływu światła.

Czytaj też: Belgia | Architektura | Cegła | Dom jednorodzinny | Zabytek

źródło: BLAF Architecten