Dom powstał w miejscowości Chiang Mai w północnej Tajlandii. Region, w którym stanął słynie z wypalania cegieł, które są podstawowym surowcem wykorzystywanym w lokalnym budownictwie. Właściciele pragnęli kontynuować tę tradycję tworząc dom, który niemal w całości pokrywają cegły. 

Foothill House, bo tak nazwano projekt budynku autorstwa pracowni SS:AR to rezydencja składająca się z trzech oddzielnych stref. Podział również wynika regionalnych tradycji, w ramach których domy dzielono na osobne, niezależne jednostki. W jednej z takich części znalazła się część dzienna, w której właściciele mieszkają, odpoczywają, jedzą, a także spędzają wspólnie czas.

W drugiej części wydzielono przestrzeń przeznaczoną na relaks. W niej znalazł się basen, łaźnia, a także niewielkie, prywatne SPA z sauną. Trzeci budynek został zaaranżowany na część techniczną połączoną z garażem i rowerownią. Najciekawszym elementem jest budynek o kaskadowej bryle, na dachu którego znalazło się miejsce na niewielki ogród z ławkami zatopionymi w trawniku. Miejsce to ma pełnić role zielonego amfiteatru, z którego można oglądać filmy wyświetlane na wysuwanym z ziemi ekranie. Sercem całego kompleksu jest centralnie zlokalizowane oczko wodne z fontanną.


Słowo o architektach:
SiteSpecific : Architecture and Research – pracownia SS:AR założona została w Tajlandii przez Chutayaves Sinthuphana. Celem architektów jest łącznie lokalnych tradycji z nowoczesnymi tradycjami. W ten sposób biuro łączy projektowanie architektoniczne ze sztuką, rękodziełem, technologią oraz silną wiarą w zrównoważony rozwój i trwałe wartości. Architekci tak piszą o swojej pracowni: “nasze multidyscyplinarne podejście pozwoliło nam pracować w wielu sektorach projektowania, od architektury, projektowania wnętrz i wzornictwa przemysłowego, po produkcję cyfrową; oraz w różnych miejscach w Tajlandii i Azji Południowo-Wschodniej, aż po Afrykę, Europę i Amerykę Północną.”