Ten jednorodzinny dom stanął w prefekturze Hyōgo w centralnej części Japonii. Budynek swym wyglądem nawiązuje do tradycyjnej dla tego kraju architektury.

W domku z „pleksi” mieszka czteroosobowa rodzina. Jego projekt powstał w pracowni Tato Architects. Inwestor chciał, aby dom był bardzo słoneczny mimo, że w tym regionie zimą słońce świeci tylko kilka godzin dziennie.

Projektanci nadali budynkowi formę prostej bryły, która powiększona została o trzy pawilony z dwuspadowymi dachami. Parterowa część domu znalazła się 76 centymetrów pod ziemią. Architekci obniżyli wysokość budynku między innymi po to, aby dach nie zasłaniał mieszkańcom widoku na pobliskie góry.

W trzech wystających pawilonach projektanci umieścili trzy odrębne funkcje. Znalazły się tam: łazienka, „pokój słoneczny” i pokój dla gości. Ściany dwóch pierwszych pomieszczeń wykonano z poliwęglanu, który z łatwością przepuszcza do środka naturalne swiatło. Pomieszczenia te zapewniają również sprawną wentylację niższego poziomu, zimą pomagają je całe ogrzać, a latem ochłodzić. Trzeci – pokój dla gości – wykonany został tego samego materiału co reszta budynku.

Zastosowane tworzywo oraz obniżenie parteru miało dodatkowo dać mieszkańcom poczucie prywatności i umożliwić łatwiejsze pilnowanie bawiących się w ogródku dzieci. W ten sposób powstał też duży taras, który nie przytłacza swoją wysokością i stwarza dodatkową przestrzeń do rekreacji. (ka)