Dom z widokiem na Tatry powstał pod Krakowem  w miejscowości Węgrzce.  Charakteryzuje się swoim wkomponowaniem w otoczenie oraz działkę. Od strony podjazdu widać zaledwie jego małą część, otwiera się natomiast na ogród. Zieleń przenika do wnętrza na każdym poziomie, a z tarasu na dachu widać nawet Tatry.
Wnętrze domu podzielone jest na kilka poziomów, ze względu na działkę ze spadkiem w kierunku ogrodu. Wchodząc do domu znajdujemy się w strefie wejściowej (o pow. ok 15 m2) z widokiem na zielony ogród. Z tej strefy stalowe schody prowadzą nas na poziom 1 ( o pow. ok 80 m2, przeznaczony dla dzieci, ze wspólnym pokojem gościnnym / rozrywkowym). Betonowe schody prowadzą nas natomiast w dół, do strefy dziennej (o pow. ok 60 m2), która jest otwarta na ogród, a taras stanowi jej przedłużenie. Z tego poziomu, drewnianymi schodami przechodzimy, na najniższy poziom, do strefy prywatnej rodziców (sypialni z garderobą i oddzielnej łazienki, o łącznej pow. ok 30 m2).
Takie rozmieszczenie funkcji, a zarazem otwarcie na otoczenie od strony ogrodu – sprawiło, iż projekt wnętrz miał podkreślić te cechu budynku, wydobyć je. Klatka schodowa, komunikacja pionowa, stanowi serce tego domu, jego główny trzon, który scala ze sobą trzy poziomy, trzy różne funkcje.
Wykończenie schodów betonowych prowadzących do strefy dziennej w tym samym materiale, co posadzka wiatrołapu ma od wejścia naprowadzać do części dziennej domu. Lekka, ażurowa forma stalowych schodów, rozwiązania materiałowe balustrad oraz domknięcie pokoju na piętrze przeszkleniem, zamiast tradycyjnej ściany – to rozwiązania, które mają na celu wprowadzenie do wnętrza jak najwięcej dziennego światła. Przestrzenie te są w zasięgu wzroku, przenikają się, a jednocześnie pozwalają na wejście zieleni do wnętrza. Surowość pewnych rozwiązań, odkryte fragmenty betonowych stropów, prostota form, zostają przełamane poprzez wprowadzenie drewna, forniru, oraz poprzez dobór oświetlenia, które odgrywa znaczącą rolę we wnętrzu. Dom z widokiem na Tatry zaprojektowali Joanna Kubieniec i Katarzyna Długosz z pracowni Kubieniec + Długosz.
Opis pracowni:
Historia pracowni zaczęła się w 2013 roku. Pierwszym zrealizowanym pod jej szyldem projektem, był katowicki sklep ze śląskim designem, Geszeft. Projekt ten był szeroko komentowany i doceniany w wielu branżowych konkursach i stał się ważnym czynnikiem do dalszego rozwoju pracowni.
„Bliskie są nam wartości tzw. śląskiej szkoły architektury. Staramy skupiać się na problemie, a nie tylko na efektywnych rozwiązaniach. W naszej pracy nie zajmujemy się dekoracją. Jest ona raczej wynikiem podjętych decyzji projektowych. Opracowujemy projekty pod kątem ich funkcjonalności, technicznych możliwości oraz trwałości. O projekcie myślimy kompleksowo; zaczynając od koncepcji a kończąc na nadzorze autorskim oraz sesji zdjęciowej. Współpracujemy ze sprawdzonymi specjalistami i wykonawcami z różnych branż. Cały proces projektowy jest opracowywany wspólnie z klientem, z którym rozmawiamy, konsultujemy i analizujemy różne aspekty i możliwości, starając się zrozumieć jego punkt widzenia i potrzeby. Pracujemy zarówno z osobami prywatnymi, jak i z przedstawicielami biznesu czy instytucji publicznych. Pomimo mocnego osadzenia w śląskim krajobrazie projektowym, gdzie modernizm jest częstą inspiracja, staramy się nie trzymać jednej stylistyki, a raczej szukać różnych rozwiązań, odpowiednich dla konkretnych odbiorców. Z jednej strony obserwujemy globalne trendy, a z drugiej patrzymy też na lokalne tradycje. Niektóre nasze projekty cechuje prostota i minimalizm, a inne większa gra formą, fakturą, kolorem. Wszystko to jest wynikiem rozmów, spotkań i konkretnych oczekiwań, na które chcemy odpowiadać.”  – czytamy na stronie internetowej: https://kubieniecdlugosz.com 
Projekt: Kubieniec + Długosz / Joanna Kubieniec, Katarzyna Długosz / https://kubieniecdlugosz.com
Zdjęcia: Marek Swoboda