Dom z widokiem na Tatry. Z każdej strony wygląda inaczej

Ma intrygującą formę. Dom z widokiem zaprojektowali architekci z pracowni 81.WAW.PL. Budynek z każdej strony wygląda inaczej, a jego detale spodobają się fanom modernizmu.

Budynek zaprojektowany został na południu Polski. Jego forma wynika z potrzeb inwestora, który chciał z drugiej kondygnacji mieć widok na Tatry. Jest to możliwe bo dom umieszczono na szczycie wzniesienia ponad miastem. Największe przeszklenia znalazły się w południowej i zachodniej części budynku.

Nietypowym rozwiązaniem jest posadowienie budynku na dużym postumencie, który otacza dom. To symboliczne odwołanie do historii miejsca i daleka alegoria muru obronnego, za którym znalazł się projektowany budynek. Do historii nawiązuje jeszcze “kładka”, która niczym most zwodzony prowadzi od placu przed wejściem do głównego wejścia do budynku.

Dom z widokiem posiada intrygujące detale. Jednym z nich jest charakterystyczny ażur umieszczony nad głównym wejściem. Ażur nie pełni tylko dekoracyjnej funkcji. Powstał, aby stanowić barierę dla promieni słonecznych i podkreślić minimalizm konstrukcji. Forma ażuru nawiązuje do detalu z elewacji domu handlowego otwartego ponad 50 lat temu w tym samym mieście.

Strefa dzienna zaprojektowana została na parterze. Tuż po wejściu do środka powstał hol z centralną ścianą, na tle której architekci zaprojektowali jednobiegowe schody łączące wszystkie trzy kondygnacje budynku. Na parterze umieszczono jeszcze kuchnię, jadalnię i salon. Panoramiczna szyba, która stanowi jedną ścianę tej części oferuje genialne widoki na okolicę. Z części dziennej można przejść na obszerny taras, który latem stanowi przedłużenie salonu. Dodatkowo na parterze zaprojektowano gabinet, toaletę dla gości i pomieszczenie techniczne.

Część prywatna powstała na piętrze. Zlokalizowano tam cztery sypialnie z garderobami i dwie łazienki z pomieszczeniami towarzyszącymi. Każda z sypialni ma duże przeszklenia.


W bezchmurny dzień z sypialni możemy dostrzec Tatry, a mając lunetę możemy obserwować życie, które toczy się w mieście u podnóża budynku. Taki widok nigdy się nie znudzi, jest żywi i zmienia się dynamicznie, w zależności od pory dnia i pogody – wyjaśniają architekci.

Elewacja budynku utrzymana jest w monochromatycznej tonacji, które są przełamane naturalną barwą zieleni w parterowej części oraz na kondygnacji -1 w strefie wejścia. Taka kolorystyka sprawia, że budynek nie epatuje swoją formą i nie zakłóca ładu przestrzennego. Kondygnacje naziemne zdobi tynk w szarym kolorze i o mocnej fakturze. Czarne elementy to wielkoformatowe płyty ze spieka kwarcowego.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Beton | Minimalizm | Elewacja | whiteMAD na Instagramie

źródło: 81.WAW.PL

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły