Dom ze sztuką. Wnętrze powstało w pracowni Kuoo Tamizo Architects

Liczne przeszklenia, przenikające się przestrzenie, a pośrodku atrium w formie szklanego kubika – zaprojektowanie wnętrza domu o tak oryginalnej bryle wymagało równie wyrazistej koncepcji. Kuoo Tamizo Architects stworzyli ją bardzo konsekwentnie i z dbałością o każdy detal, nie zapominając jednak, że to miejsce do mieszkania, więc efektowna prezencja musi iść w parze z funkcjonalnością i domowym ciepłem.

Klient chciał, aby wnętrze było funkcjonalne, a zarazem bardzo przytulne. Podkreślał, że zależy mu na tym, aby wszystkie pomieszczenia były spójne zarówno pod względem barw, jak i użytych materiałów – mówi o oczekiwaniach właściciela domu Katarzyna Kuo Stolarska, która wraz z Mateuszem Kuo Stolarskim prowadzi pracownię Kuoo Tamizo Architects.

Dlatego jako bazę projektanci wybrali ciepły odcień off-white. Zarówno ściany, jak i sufity oraz zabudowy w całym domu są w tym samym kolorze taupe. Dynamiki dodają czarne akcenty.

Dom o powierzchni nieco ponad 300 m.kw. ma nowoczesną, horyzontalną bryłę (proj. Reform Architekt) – a liczne szklane ściany – zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne – otwierają wnętrza na ogród i na siebie nawzajem. Oryginalnym rozwiązaniem jest stanowiący centralny punkt salonu szklany kubik – rodzaj atrium, otwartego od góry wewnętrznego ogrodu. Kuoo Tamizo Architects zaprojektowali w nim zieleń – rośliny umieszczono w spektakularnych donicach belgijskiej marki Atelier Vierkant – oraz artystyczną instalację z outdoorowych lamp, która łączy obie kondygnacje.

Wypoczynkową część salonu wyznaczają drewniane kasetony na suficie i wielkoformatowy dywan z kompozycją sof „Pixel” (Saba Italia). Telewizor zainstalowano na elektrycznym podnośniku – gdy nie jest potrzebny, chowa się w szafce RTV, a właściwie wjeżdża w ziemię – co pozwoliło utrzymać we wnętrzu minimalizm oraz nie zasłaniać szklanego kubika. Techniczna nowinka, na której wykorzystaniu zależało klientowi, sprawdziła się również w sypialni.

Kompozycję salonu domykają zawieszone naprzeciwko siebie obrazy Grzegorza Worpusa-Budziejewskiego – malarz stworzył je specjalnie do tego wnętrza, więc idealnie komponują się z całością. Kolejne jego płótna wyeksponowane na czarnej ścianie zdobią klatkę schodową w głębi. Wrażenie obcowania ze sztuką podkreśla rzeźbiarska forma schodów.


Wszystkie fazy księżyca

Mieszczącą się pomiędzy salonem a kuchnią jadalnię z dużej otwartej przestrzeni wyodrębnia kompozycja budząca skojarzenia z domowym ogniskiem – nad masywnym, otoczonym kręgiem krzeseł stołem zawieszono lampę „Moon” Davide’a Groppiego. Zresztą motyw świetlistych kul i dysków w postaci okrągłych luster i lamp powtarza się w całym domu.

W kuchni wzrok przyciąga kuchenna wyspa z czarnego kamienia.

Przez to, że we wnętrzu znajdowało się wiele przeszkleń, chcieliśmy zaprojektować elementy stałe, które będą przykuwały uwagę. Będą nie tylko elementem funkcjonalnym, lecz również formą sztuki – tłumaczy pomysł na rzeźbiarską formę wyspy Katarzyna Kuo Stolarska.

Do koncepcji dwóch czarnych głazów nawiązują dwa stoliki „Tethys” marki Living Divani w części wypoczynkowej. Natomiast monotonię jednolitych frontów zabudowy kuchennej w tle urozmaicają zamontowane we frontach pionowe lampy „Dolma” belgijskiej marki Kreon.

Przestrzenie intymne

Właścicielom zależało, aby ich sypialnia tworzyła wspólną przestrzeń z garderobą i łazienką. Do rozdzielenia stref o poszczególnych funkcjach architekci zastosowali przeszklenia. Dzięki temu leżąc w łóżku, można mieć widok na piękną wolnostojącą wannę „By Cocoon” i symetrycznie zakomponowaną ścianę umywalkową z okrągłym lustrem. Chyba że ma się ochotę na obejrzenie filmu – wówczas z niskiej szafki RTV przed szklaną ścianą wyłania się telewizor.

Przestrzeń łazienkową można wizualnie włączyć lub wyodrębnić z sypialni za pomocą światła. Jeśli wygasimy je w łazience, wzrok zatrzyma się na zawieszonych przed przeszkleniem lampach „Wireline” (Flos). Do czarnych ram rozsuwanych przeszkleń nawiązuje stelaż-kubik, w którym umieszczono łóżko. Razem z czarnym dywanem i stolikami nocnymi stanowi swoistą wyspę w jasnym wnętrzu.

Dekoracją łazienki jest marmur Jolie Grey w odcieniach ciepłej szarości, którym wyłożono ścianę umywalkową i strefę prysznica. Ponieważ umieszczona jest w głębi łazienki i obudowana ścianami, architekci zastosowali nad nią sufit napinany, dzięki któremu wydaje się przestronna i wypełniona naturalnym dziennym światłem.

W sypialniach dwóch nastoletnich córek właścicieli architekci zaproponowali niestandardowe rozwiązanie biurek. – Powiesiliśmy je pod sufitem w stalowych ramach – tłumaczy Katarzyna Kuo Stolarska. Oba pokoje utrzymane są w tym samym co reszta domu odcieniu taupe. Przytulności dodają im miękkie dywany, naturalne tkaniny i – w jednym wypadku tapicerowany zagłówek, w drugim – rośliny. Jedna z dziewcząt wybrała lampę „Moon” – mniejszą wersję tej, która wisi nad stołem w jadalni, w pokoju drugiej w okrągłym lustrze odbijają się trzy dyski lampy „Cosmos” Vibii. Oświetlenie ogólne, podobnie jak w całym domu, zapewniają systemy „Move It” marki XAL.

Dziewczęca łazienka utrzymana jest w jasnej kolorystyce. Jej główną dekorację stanowią podświetlane lustra o nieregularnym, przypominającym otoczaki kształcie nad okrągłymi umywalkami „Ovvio” (NIC Design) w kolorze Cipria Matt. Z kolei wc i bidet to prostokątna seria „Cool” tej samej marki. Całość dopełnia armatura CEA Design w kolorze Bronze Satin, zabudowa z jasnego drewna i ścianka prysznicowa w subtelnej czarnej ramce.

Dodatkową rodzinną strefę SPA stanowi sauna. Jej gorąca część ma formę – po raz kolejny – szklanego kubika, natomiast część prysznicową obłożono frezowanym marmurem – tym samym, który jest w łazience właścicieli.

Zapytana o mocne strony tego wnętrza Katarzyna Kuo Stolarska zwraca uwagę na zaufanie i zaangażowanie klienta. – Przedstawił nam, na czym najbardziej mu zależy, a później to nam przekazał pałeczkę. Dzięki wspólnemu poczuciu estetyki bardzo szybko doszliśmy do finalnego efektu – mówi projektantka i podkreśla, że sukces tego projektu polega na tym, że został konsekwentnie zrealizowany, 1 do 1. – Jest przykładem tego, jak ważna jest współpraca i komunikacja podczas całego procesu, od początku do końca. Zarówno klient jak i my walczyliśmy o każdy detal, aby osiągnąć najlepszy efekt.

Projekt wnętrza: Katarzyna Kuo Stolarska, Kuoo Tamizo Architects, https://www.instagram.com/kuoo_tamizo_architects/

Stylizacja sesji zdjęciowej: Katarzyna Kuo Stolarska i Mateusz Kuo Stolarski, Kuoo Tamizo Architects

Autor zdjęć: Tom Kurek, https://www.instagram.com/tomkurek.co

Czytaj też: Mieszkanie | Wnętrza | Ciekawostki | Minimalizm | whiteMAD na Instagramie

Najpopularniejsze

najczęściej czytane artykuły