Architekci z pracowni 81.WAW.PL stanęli przed ciężkim zadaniem odczarowania klasycznego budynku mieszkalnego – tak zwanej kostki mazowieckiej i nadania mu nowoczesnej formy. Jednym z wymogów inwestora było bazowanie na prostopadłościennej bryle, która kojarzy się z polską zabudową lat 70. Poznajcie Dom Dziurawy, który zachwyca swoją prostotą! 

Biel i drewno
Dom dziurawy, to dwukondygnacyjna budynek na pozór niczym nie różniąca się od innych domów. Od strony ulicy dom wita nas śnieżnobiałą fasadą połączoną z płytami imającymi drewno. Od frontu dom Jest pozbawiony charakterystycznych dziur. Jego parterowa część od tej strony nie posiada żadnych okien, dopiero na piętrze pojawiają się przeszklenia w cofniętej części fasady. Od strony głównego wejścia do domu i zarazem garażu bryła zaczyna nabierać swojej charakterystycznej formy.

Zamiast zastosowania naturalnego drewna, które wymaga konserwacji, w tym przypadku postawiliśmy na płyty HPL imitujące drewno. Są one łatwiejsze w konserwacji przez co mamy pewność, że dom będzie wyglądać doskonale przez lata bez konieczności ingerencji w jego wygląd” – mówi Rafał Grudziąż z pracowni 81.WAW.PL

Otwarta przestrzeń
Umieszczenie w bryle pustych przestrzeni nadało budynkowi lekkości i współczesnego rysu, jednocześnie jego mieszkańcy mogą cieszyć się jasnością wnętrza i korzystać jak najwięcej z naturalnego światła. Drewniane elementy elewacji oraz zieleń pokazują, że dom żyje w zgodzie z naturą, dodaje mu to ciepła i cieszy oko.

 “W części parteru mamy wjazd do garażu, przeszklone główne wejście do domu oraz na taras. Na piętrze pojawiają się charakterystyczne dziury, czyli inaczej mówiąc kadry. Jeden z nich jest otwarciem zadaszonego tarasu, druga “dziura” kadruje nas na drzewo, które wyrasta z tarasu na parterze. Od strony ogrodu elewacja jest podobnie otwarta, jak od strony głównego wejścia” – opowiada Anna Paszkowska-Grudziąż, współautorka projektu.

Owe kadry podkreślać mają różne funkcje domu. Na parterze odsłonięte zostały zadaszony taras z wyrastającym na dwie kondygnacje drzewem oraz duże przeszklenie salonu. Na piętrze z kolei jeden z kadrów podkreśla przeszklenie do głównej sypialni oraz łazienki.
Wnętrze domu
Głównym celem przy projektowaniu wnętrza domu było to, by dom był praktyczny dla wszystkich domowników, a jego przestrzeń została w pełni wykorzystana. Główne wejście oraz wjazd do garażu zostało zlokalizowane w bocznej elewacji. W przedsionku znajduje się podręczna szafa dla gości. Przejdziemy z niego do głównego holu z ażurową klatką schodową, z którego mamy bezpośredni dostęp do gabinetu, łazienki gościnnej oraz przechodniej garderoby, łączącej się bezpośrednio z garażem. W garażu mamy przechodnią spiżarnię, która łączy się bezpośrednio z kuchnią.

Część dzienna została połączona holem z częścią dzienną, która dalej prowadzi nas do jadalni oraz kuchni. Salon i jadalnię rozdziela zabudowa z dwustronnym kominkiem. Z części dziennej w kilka chwil można znaleźć się na zadaszonym tarasie. Na piętrze mieszczą się dwie sypialnie dziecięce i dobrze skomunikowana z nimi sypialnia główna z oddzielną garderobą. Jest to dom stworzony z myślą o rodzinie 2 +2.   Architekci przyłożyli również dużą wagę do prywatności mieszkańców, by każdy mógł się poczuć komfortowo.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Elewacja | Drewno | Zieleń

zdjęcia: Bartek Zaranek
źródło: materiały prasowe / www.81wawpl.com