Domowa hodowla grzybów nazwana GAARA to proste urządzenie autorstwa projektantki Klila Etroga. Jego celem było umożliwienie hodowania jadalnych grzybów w domowym zaciszu, w taki sposób by grzyby nie straciły swojego smaku, zapachu i charakterystycznego kształtu.

Domowy ekosystem GAARA służący do uprawy grzybów jadalnych przypomina nieco znane już w domach kiełkownice. Przypominające podłużną wazę urządzenie, składające się z trzech modułów umożliwia jednoczesną hodowlę trzech różnych gatunków grzybów. Te wyrastając ze specjalnych otworów sprawiają wrażenie, jakby porastały naczynie.

„Celem firmy było stworzenie produktu, który pomoże uprościć proces hodowli grzybów w domu. Zależało nam, aby wyhodowane w ten sposób grzyby nie straciły swojego aromatu, smaku, czy kształtów. Sam proces hodowli miał być prosty, ekonomiczny i ekologiczny.” – dodaje projektantka Klil Etrog


Projektantka zwraca uwagę, że nie wszyscy ludzie mają dostęp do grzybów leśnych, a nawet jeśli mają często przepisy prawa uniemożliwiają korzystnie z bogactwa natury. Przykładowo w Niemczech, w wielu miejscach za zbieranie grzybów w lesie można dostać mandat w wysokości nawet 500 euro, co skutecznie zniechęca miłośników grzybów do ich zbierania. Nielegalne jest także sprzedawanie grzybów bez specjalnego upoważnienia co sprawia, że ceny tych leśnych przysmaków są często bardzo wysokie.Domowa hodowla grzybów GAARA od Klila Etroga ma umożliwić łatwą, zdrową i legalną hodowlę grzybów w domowym zaciszu.

Materiałem wybranym do stworzenia naczyń GAARA była glina, materiał powszechnie stosowany kuchni domowej, którego właściwości przyczyniają się do korzystnych warunków uprawy grzybów, a mianowicie zwiększają wilgotność i obniżają temperaturę. Glina pozwala na to, aby woda powoli ściekała do wnętrza naczynia i zachowała idealne środowisko dla grzybów imitujące wilgotne runo leśne.

Poza glinianym naczyniem system składa się z pojemników do uprawy, torebek do umieszczenia grzybni oraz  kilka ręcznych narzędzi do obsługi systemu – w tym między innymi nożyce do odcinania dojrzałych grzybów, bez konieczności usuwania grzybni.

„Naczynie należy postawić w pobliżu okna, ponieważ grzyby potrzebują przepływu powietrza, jak i rozproszonego światła. Dzięki trzem modułom, z których składa się GAARA, w systemie hodować można więcej niż jeden gatunek grzybów jednocześnie i nie tylko grzybów. W wiaderkach zasadzić można między innymi kiełki. Następnie połączyć wszystkie elementy w swego rodzaju słup totemowy. Jeżeli chcemy hodować grzyby należy w każdym z naczyniu umieścić specjalną kapsułkę grzybnią, która pasuje do objętości konkretnego naczynia. Kapsuła z grzybnią umieszczona jest wewnątrz plastikowej torebki, natomiast na naczyniu od zewnątrz znajduje się kilka otworów. Następnie użytkownik powinien przebić kapsułę grzybni, wlać wodę do kanału osadzonego na szczycie urządzenia i spryskiwać otwory wodą po kilka razy dziennie, aby przyspieszyć wzrost i skierowa grzyby w odpowiednim kierunku” tłumaczy projektantka Klil Etrog

Czytaj też: Ekologia | Ciekawostki | Kuchnia | Ceramika | Rośliny | whiteMAD na Instagramie

źródło: www.designboom.com