Kiedy zima za oknami nie odpuszcza, a na przyjemność spędzania wolnego czasu w ogródku kawiarni czy restauracji musimy jeszcze poczekać, warto wziąć sprawy w swoje ręce (dosłownie!) i o letni klimat zadbać w domowym zaciszu. Dzięki bezalkoholowym wariantom wermutów od Martini pyszne koktajle można przygotować samodzielnie. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Bezalkoholowe warianty apertifu od Martini powstały dzięki ich liczącemu ponad 160 lat doświadczeniu w komponowaniu ziół oraz produkcji wermutów i win musujących. To idealna opcja dla osób, które szukają alternatywy dla klasycznych koktajli, ale nadal chcą się cieszyć ich wyśmienitym smakiem. Takie mocktaile można przygotować na bazie Martini Vibrante i Martini Floreale.
Koktajle NoLo (no alcohol, low alcohol) coraz częściej wybierają osoby, które w życiu cenią sobie balans i zależy im na tym, żeby zachować równowagę. Stawiają na jakość, a nie ilość, a także sprawdzają, gdzie nabywany produkt został wyprodukowany. Ten umiar skłania do uważniejszego stylu życia, czerpania radości z najdrobniejszych rzeczy. Odpowiedzią na potrzeby takich konsumentów są bezalkoholowe Martini Vibrante i Floreale, które powstały, w tym samym procesie, co klasyczne wermuty i z wykorzystaniem naturalnych składników.
Do celebrowania tych drobnych przyjemności marka Martini zaprosiła Mateusza Sarnowskiego (Mati Pichci), specjalistę od kremowych omletów, prowadzącego restaurację „Amator” w Kopenhadze. Szef kuchni odwiedził Warszawę, gdzie dla marki Martini stworzył wkładkę do menu inspirowaną bezalkoholowymi wariantami Martini, dostępną w Epicurien Bistro & Deli. Podobne aperitivo można z powodzeniem zorganizować we własnym domu, nawet w środku zimy.
Aperitivo jest nieodłączną częścią włoskiej kultury. To okazja do spotkań z bliskimi i wspólnego spędzania czasu w przyjaznej atmosferze. Tradycję tę z sentymentem wspomina Mateusz Sarnowski, który studiował we Włoszech – „Aperitivo było naszym studenckim zwyczajem, który dzisiaj reinterpretuję, wiedząc, jak wiele form może przybrać – mniej i bardziej eleganckich. To piękna formuła na spędzanie czasu z przyjaciółmi” – podsumowuje.
Co zrobić, aby wprowadzić odrobinę włoskiego stylu do swojego życia i przygotować aperitivo we własnym domu? Należy pamiętać o dekoracjach, ale warto postawić na prostotę. Wystarczy bukiet ciętych kwiatów, który nada wnętrzu letnią atmosferę, a kilka ustawionych świec podkręci klimat wieczornego spotkania. Cytryny czy pomarańcze umieszczone w ulubionej misce spotęgują to wrażenie. Przygotuj też playlistę z włoskimi piosenkami lub takimi, które lubisz najbardziej. I co najważniejsze, zadbaj o wrażenia smakowe! Doskonale sprawdzą się drobne przekąski jak bruschetta al pomodoro czy deska serów. Świeże pieczywo i oliwa z oliwek również pozwolą zaspokoić mały głód.
Limitowana seria kubków zaprojektowanych przez Malwinę Konopacką:

Sercem aperitivo są koktajle. Ich przygotowanie jest szybkie i proste. O ile latem najlepiej smakują chłodne i orzeźwiające, to zimą możesz zaskoczyć znajomych ich rozgrzewającym wariantem. Trochę ciepła w mroźny wieczór zapewni bezalkoholowy koktajl «Cinnamon Glow Martini». Jak go przygotować?
Składniki:
200 ml Martini Vibrante
10 ml świeży sok z pomarańczy
10 ml świeży sok z cytryny
10 ml syrop waniliowy lub odrobina miodu
20 ml woda niegazowana
Laska cynamonu
Plaster pomarańczy
Przygotowanie:
- Podgrzanie składników – W rondelku podgrzej Martini Vibrante, sok z pomarańczy, sok z cytryny, syrop waniliowy (lub miód) oraz wodę niegazowaną. Nie doprowadzaj do wrzenia.
- Dodanie cynamonu – Wrzuć laskę cynamonu i pozostaw na chwilę, aby oddała aromat.
- Przelewanie – Przelej ciepły koktajl do kieliszka lub eleganckiej filiżanki.
- Dekoracja – Udekoruj plasterkiem pomarańczy i opcjonalnie laską cynamonu.
- Podanie – Serwuj od razu, delektując się rozgrzewającym smakiem.
Inspiracji do przygotowania pysznych koktajli można poszukać też odwiedzając restaurację Epicurien Bistro & Deli w Warszawie (ul. Szwedzka 26A). Do końca lutego można tam spróbować koktajli przygotowanych na bazie bezalkoholowych wariantów Martini, a wraz z nimi specjalnych dań, które opracował Mateusz Sarnowski – Mati Pichci. W lokalu można też kupić kubki zaprojektowane przez Malwinę Konopacką, idealne do serwowania Cinnamon Glow Martini. Do zobaczenia!
źródło: materiały prasowe
Czytaj też: Dom | Ceramika | Restauracja | Warszawa | Ciekawostki | whiteMAD na Instagramie