Nagrodę w konkursie „Polska Architektura XXL” zdobył Paweł Grobelny za projekt LINE. To licząca kilkaset metrów długości drewniana ścieżka w Wielkopolsce, która prowadzi do jeziora. Przed rokiem Paweł Grobelny również zwyciężył w plebiscycie w tej samej kategorii. Wtedy jury konkursu doceniło gigantyczną ławkę, która ozdobiła skwer w Poznaniu.

Podczas tegorocznej Gali Plebiscytu „Polska Architektura XXL” w Warszawie wręczone zostały ogólnopolskie nagrody architektoniczne. W kategorii „Polski Krajobraz” spośród jedenastu nominowanych realizacji zwyciężył nowy projekt autorstwa Pawła Grobelnego.

Rok temu Paweł Grobelny otrzymał także nagrodę jury w kategorii „Polski Krajobraz”. Była to nagroda za skwer zaprojektowany na poznańskim Chwaliszewie. W tym roku po raz kolejny nagroda jury w kategorii „Polski Krajobraz” trafiła w ręce Pawła Grobelnego.

W poprzednim roku nagrodzonym projektem Pawła Grobelnego był poznański skwer z centralnym siedziskiem w kształcie okręgu zaprojektowanym w otoczeniu wysokich traw ozdobnych. To przykład otwartej formy mebla miejskiego – nie do końca określonej, pozostawiającej różne możliwości użytkowania przez samych mieszkańców i turystów. Platforma umożliwia leżenie, organizowanie pikników – traktowanie tego miejsca jak przydomowego tarasu, ale w przestrzeni publicznej.

Tegoroczny projekt „Line” to zagospodarowanie wielkopolskiego ogrodu oparte na ścieżce o długości 250 metrów. Z jednej strony projekt ten porządkuje przestrzeń, a z drugiej strony ułatwia on dojście użytkownikom do pobliskiego jeziora. Od głównej ścieżki odchodzą także dodatkowe platformy wypoczynkowe i pomosty zawieszone nad stawami.

Projekt ten jak wiele innych realizacji Pawła Grobelnego charakteryzuje się minimalizmem, oszczędnością formalną ale także wykorzystywaniem naturalnych materiałów. Jego prace charakteryzują się doskonałym wyczuciem miejsca, w które niemalże bezszelestnie wpisuje swoje realizacje. Zdecydowanie bliska jest mu projektowa zasada „mniej znaczy więcej”.

Paweł Grobelny od wielu lat specjalizuje się w projektowaniu przestrzeni publicznych i dużych założeń ogrodów prywatnych. Ławki jego autorstwa znajdują się między innymi w ogrodzie Albertine okalającym Bibliotekę Królewską w Brukseli, ogrodzie należącym do Muzeum Sztuk Stosowanych w Budapeszcie oraz w największym miejskim parku w Szanghaju. Paweł Grobelny jest także autorem mebli miejskich dla podparyskiej dzielnicy biznesu La Defense oraz wielu instalacji przestrzennych zrealizowanych dla instytucji kultury, między innymi dla Centrum Sztuki Współczesnej w Strombeek oraz Centrum Rzeźby Polskiej w Orońsku.