Drugie życie fabryki. Centrum Aktywizacji Społecznej Tlenownia w Czempiniu

Budynek Centrum Aktywizacji Społecznej Tlenownia to przemysłowy gmach, który niedawno przeszedł metamorfozę. Projekt jego rewitalizacji powstał w Pracowni Projektowej J.P. Woźny. Projekt odnowy ceglanego gmachu rywalizuje teraz w konkursie Nagroda Architektoniczna Województwa Wielkopolskiego w kategorii “Budynki użyteczności publicznej”. Magazyn whiteMAD jest patronem medialnym konkursu.

Czempiń to wielkopolska miejscowość między Poznaniem a Lesznem. Od początku XX wieku stały na działce zabudowania fabryki tlenu należące do Antoniego Jezierskiego. Piękny swego czasu budynek tlenowni otrzymał od konserwatora pozwolenie na wyburzenie z racji jego fatalnego stanu. Zabudowania były w ruinie jednak lokalne władze miasta postanowiły zachować ten historyczny obiekt.

Mimo bardzo złego stanu technicznego Pracownia przystąpiła do opracowania koncepcji i przywrócenia obiektu mieszkańcom Czempinia. W ten sposób miasto zyskało nową przestrzeń i pomieszczenia przeznaczone na zaktywizowanie dzieci jak i ludzi starszych. W ten sposób powstało Centrum Aktywizacji Społecznej Tlenownia o powierzchni netto 1500 m2.

Udało się nam ocalić ponad trzydzieści procent oryginalnej substancji: przede wszystkim zewnętrznych murów. Reszta to nowe konstrukcje: żelbetowe lub stalowe. Staraliśmy się również zachować jak najwięcej oryginalnych detali, choć nie zawsze kończyło się to sukcesem – tłumaczą autorzy projektu.


Cały obiekt został przystosowany do pełnienia wielu funkcji kulturalnych i społecznych, które mogą działać niezależnie. Jest tu biblioteka z czytelnią, sala wielofunkcyjna na 140 osób, sale do prowadzenia warsztatów z dziećmi, młodzieżą i dorosłymi oraz dwukondygnacyjne muzeum wraz z salą pamięci Antoniego jezierskiego z ofiarowanymi przez mieszkańców pamiątkami po właścicielu tlenowni. Przeszklony dźwig łączy piętra wraz z nadbudowaną kondygnacją przewidzianą na salę klubową z widokiem na panoramę miasta. Z obiektu można przejść bezpośrednio do pasażu częściowo przykrytego szklanym zadaszeniem, który scala główny budynek z pawilonami i pozwala użytkować go przez cały rok.

źródło: materiały prasowe NAWW, Pracownia Projektowa J.P. Woźny

Czytaj też: Cegła | Metamorfoza | Elewacja | Zabytek | Poznań | whiteMAD na Instagramie