W Rotterdamie wiedzą jak dbać o cenne dla architektury budynki. Utrzymany w stylistyce modernizmu z lat 60. i 70. kampus Uniwersytetu kilka lat temu zmodernizowano. Budynki stały się cieplejsze i bardziej przyjazne użytkownikom

Uniwersytet Erazma w Rotterdamie mieści się w kompleksie budynków na kampusie Woudestein o powierzchni 160 tys. m2. Budynki uniwersyteckie utrzymane są w typowej dla architektury lat 60. i 70. surowej stylistyce, zdominowanej przez beton i szkło. Na przestrzeni lat, w miarę rozrastania się kampusu, jego układ przestrzenny stał się niefunkcjonalny. Dlatego w 2007 roku władze uniwersytetu zleciły holenderskiemu architektowi Gerardowi Frishertowi modernizację i rozbudowę kampusu, która zapewniłaby lepszy układ przestrzenny i spójność architektoniczną, przy zachowaniu minimalistycznej formy. Jednym z kluczowych zadań architekta było wizualne rozświetlenie i ocieplenie betonowych wnętrz. Efekt ten pozwoliły uzyskać zainstalowane na sufitach jasne panele z amerykańskiego czerwonego dębu.

Powierzchnia budynku C to 18 tys. m kw. Ta część kampusu może pomieścić 2 tys. studentów. W 2012 roku władze uniwersytetu zaprezentowały studentom jego nowe oblicze. Wyrazistym akcentem w budynku C są zaprojektowane przez Gerarda Frisherta i zainsta-lowane w głównym korytarzu dwa kolorowe panele. Jeden z nich to tryptyk wykonany z emaliowanych tafli szkła w żywych kolorach, natomiast drugi został stworzony z 85 elementów stopionego szkła.

Plan rewitalizacji kampusu uniwersyteckiego zakładał także przeprojektowanie jego układu funkcjonalno-przestrzennego tak, aby oddzielić strefę zabudowaną od terenów zielonych, jednocześnie tworząc przestrzeń umożliwiającą studentom spędzanie czasu wolnego. W ten sposób powstał pomysł wybudowania nowego pawilonu studenckiego, który stał się prawdziwym „sercem” kampusu. Budynek o łącznej powierzchni 1,8 tys. m2 zaprojektowali architekci Willem Hein Schenk z De Zwarte Hond Architects oraz Stefan Prins z Powerhouse Company. Został on oddany do użytku we wrześniu 2013 roku.

Nowy pawilon pozwolił na nowo uporządkować przestrzeń uczelni i stworzył interesujący kontrast z istniejącymi już budynkami. „Pawilon studencki stanowi serce kampusu, gdyż znajduje się w miejscu, gdzie krzyżują się wszystkie główne trakty komunikacyjne na terenie uczelni” – powiedział Hein Schenk.

Pawilon o przeszklonych ścianach jest częściowo posadowiony na skarpie, dzięki czemu można wejść do niego z różnych poziomów.