Dulwich Residence to willa znajdująca się na południowym brzegu Montrealu w Kanadzie. Dom zbudowany został już sto lat temu, teraz architekci z pracowni Naturehumaine przebudowali go – budynek powiększono o nową część.

Zadaniem architektów była rozbudowa istniejącego już od 1920 r. budynku. Mariaż starego z nowym nie zawsze się udaje, w tym przypadku możemy jednak mówić o sukcesie. Strefa wejściowa i pokój dzienny zlokalizowane zostały na parterze, podczas gdy pomieszczenia dla dzieci znajdują się na górnym poziomie. Ponadto pokoje ogólnodostępne znajdujące się  na niższym poziomie posiadają podwójną wysokość w porównaniu z resztą prywatnych pomieszczeń.

Powiększona bryła posiada elewację wykonaną z czerwonej cegły oraz stali platerowanej, która wystaje poza ramy budynku. Miejsce nazywane przez właścicieli  “sleeping basket” posiada wielkie okno z widokiem na ogród i wykorzystywane jest zarówno do odpoczynku jak i zabaw dzieci.

dom powiększono

Dom znajduje się na typowym osiedlu domków jednorodzinnych. Architekci umiejętnie połączyli nowe skrzydło budynku ze starą tkanką. Co ciekawe, nowa część oglądana od strony ulicy prezentuje się skromnie. Zupełnie inną atmosferę projektanci osiągnęli od strony ogrodu, w którym główną rolę gra nowoczesny wykusz o nieregularnym kształcie. Mimo że dom powiększono o część o niemal takiej samej powierzchni co oryginalna część budynku, to w nowym wydaniu prezentują się harmonijnie.

Głównymi materiałami zastosowanymi we wnętrzach jest drewno, stal oraz cegła. Dzięki czemu właścicielom udało się zachować ciepły i nastrojowy klimat budynku, który z racji na swój wiek zdaje się mieć teraz duszę.

Czytaj też: Dom jednorodzinny | Cegła | Renowacja | Metamorfoza

zdjęcia: Adrien Williams, źródło: Naturehumaine