Kolejarze zakończyli prace, dzięki którym dworzec kolejowy w Ibramowicach zmienił się w nowoczesny budynek do obsługi pasażerów. Nowy dworzec zaprojektowali architekci z pracowni An Archi Group.

Po starym budynku nie ma już śladu. Obiekt przeszedł kompleksową modernizację, podczas której zmieniony został układ pomieszczeń. Podróżni mogą korzystać z ogrzewanej i klimatyzowanej poczekalni oraz ogólnodostępnych toalet z pomieszczeniem dla dzieci i opiekunów. O przyjazdach i odjazdach pociągów pasażerów informują wyświetlacze z rozkładem jazdy. W budynku pojawiło się także pomieszczenie, które – w przypadku zainteresowania przewoźników – będzie mogło zostać wykorzystane na biuro obsługi klienta. W drugiej części dworca, podobnie jak przed modernizacją, znajdować się będą nastawnia oraz inne pomieszczenia techniczne użytkowane przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Imbramowicki dworzec zyskał całkowicie nowy wygląd. Zawdzięcza go m.in. elewacji, którą wykonano z blachy tytanowo-cynkowej oraz przeszklonej fasadzie. W zachodniej części budynku wykonano nowe, główne wejście z zadaszeniem. Dotychczasowe wejście do budynku od strony północnej zostało zachowane – będzie pełniło funkcję ewakuacyjną. Obiekt zyskał również dodatkową kondygnację z przeznaczeniem na pomieszczenie techniczne. W ramach prac inwestycyjnych na dworcu wymieniono też dotychczasowe instalacje oraz okna, drzwi, konstrukcję i poszycie dachu.

Na nowo zagospodarowano teren przed dworcem. Budynek zyskał dodatkowe zewnętrzne oświetlenie. Niedaleko głównego wejścia wykonano 7 miejsc postojowych dla samochodów osobowych, w tym jedno dla osób z niepełnosprawnościami, jedno dla rodziny z dzieckiem oraz jedno miejsce przeznaczone na krótki postój, tzw. kiss&ride. Koło dworca zamontowano również wiatę rowerową wyposażoną w 10 stojaków. Pojawiły się też ławki i kosze na śmieci.

dworzec w Ibramowicach

Dzięki rozwiązaniom zastosowanym w ramach inwestycji dworzec stał się również bardziej ekologiczny. Zamontowano w nim nowe, energooszczędne oświetlenie z automatyka sterującą. Aby ograniczyć straty ciepła, budynek ocieplono oraz zamontowano w nim okna i drzwi o niskim współczynniku przenikalności ciepła. Ekologiczne będzie również ogrzewanie, które zapewni zainstalowana pompa ciepła. Nadzór nad wszystkimi urządzeniami i systemami na dworcu zapewni BMS (Building Management System), który także przyczyni się do optymalizacji zużycia energii elektrycznej i wody. Nad bezpieczeństwem podróżnych czuwać będzie system monitoringu, a także systemy kontroli dostępu, sygnalizacji włamania i napadu. Niżej publikujemy archiwalne zdjęcie dworca z 2009 roku.

Czytaj też: Dworzec kolejowy | Renowacja | Kolej | Cegła

źródło: PKP SA