Projekt mieszkania powstał dla młodej rodziny. Przygotował go zespół projektantów z pracowni KTURA Architekci.

Głównym atutem mieszkania, które wykorzystali projektanci jest jego dwupoziomowość. Właściciele mieli konkretne oczekiwania, które pozwoliły przygotować projekt skrojony na miarę ich potrzeb. Miało być jasno, przytulnie, ale także elegancko.

Mieszkanie ma dość nietypowy układ ścian. Skos głównej ściany przenika całe wnętrze zarówno na parterze jak i na piętrze. Zamiast go gubić i niwelować projektanci postanowili go podkreślić i eksponować poprzez ciemny i dominujący bieg schodów, który dalej przechodzi w posadzkę oraz szafkę audio.

Dodatkowo zależało nam, aby we wnętrzu wygospodarować maksymalnie dużo szaf i zabudów. Tak więc toaleta dla gości została zlokalizowana pod schodami, a resztę przestrzeni zajęły wysokie zabudowy, stanowiące tym samym balustradę – tłumaczy architekt Katarzyna Buczkowska-Grobecka.

Taki zabieg sprawił, że bieg schodów został ukryty, a przestrzeń salonu uspokojona.

Architekci zaproponowali stonowaną, choć kontrastową kolorystykę, którą przełamali butelkową, głęboką zielenią kuchni. Kolor tej ostatniej dobrze koresponduje ze skórzanym fotelem “Egg”. Udało się też spełnić marzenie klientki, która chciała, aby projektowana łazienka była jasna i elegancka.