Wczoraj opublikowaliśmy projekt, który zwyciężył w konkursie na przebudowę siedziby Estrady Poznańskiej (tutaj). Dziś przyglądamy się projektowi architektów z pracowni Front Architects, który w konkursie zdobył wyróżnienie.

Estrada Poznańska to instytucja kultury, która zajmuje się organizowaniem koncertów, spektakli, wystaw, pokazów itp. Wszystkim, czego można spodziewać się od nowoczesnego domu kultury. Projekt zakłada, że Nowa Masztalarska Estrady Poznańskiej stanie się miejscem spotkań, w którym mnożyć się będzie twórczy potencjał mieszkańców. Pomóc w tym ma przebudowa obiektu, która zakłada powstanie biur, sal warsztatowych, ekspozycyjnych i magazynowych. Głównym miejscem spotkań ma stać się otwarty dziedziniec, z którego będzie można się bezpośrednio dostać do innych pomieszczeń kompleksu.

Pulsujące serce, gdzie zbiega się wszystko, co najistotniejsze. Rdzeń komunikacyjny w każdym tego słowa znaczeniu, który umożliwia także łatwą orientację w wielofunkcyjnej przestrzeni. Prezentowany projekt zakłada, że wszystkie najważniejsze dla widzów  i uczestników funkcje winny się pomieścić na kondygnacji parteru, częściowo w piwnicy oraz na pierwszym piętrze. Kondygnacje 2-4 są przeznaczone na biura Estrady i częściowo na wynajem, najwyższe zaś na mieszkania gości oraz pomieszczenia techniczne – wyjaśniają autorzy projektu.

Hol przekryty jest dwubryłowym dachem-tarasem, tak zaprojektowanym, aby dostarczyć dzienne światło do foyer. W części północnej odbywa się to za pośrednictwem świetlików ,,na płasko” wkomponowanych w posadzkę tarasu, natomiast w części południowej, nad schodami i stanowiskiem kasowo- informacyjnym poprzez dwukondygnacyjną duszę z niosącą światło do holu fasadą szklaną łączącą się z tarasem na poziomie pierwszego piętra.

Sam taras jest jednocześnie podniesionym dziedzińcem dostępnym  z kilku miejsc: przede wszystkim od strony wygodnego i szerokiego holu skomunikowanego z Galerią i Sceną, z narożnika oficyny północnej za sceną oraz z przestrzeni wspólnych obok projektowanych sal warsztatowych położonych w głównej bryle obiektu ( narożnik północno-zachodni dziedzińca).

Posadzka w tej części budynku jest wykonana z desek kompozytowych na odpowiednio stabilnej podkonstrukcji na stropie żelbetowo-stalowym, aby możliwie prosto i łatwo na wiele sposobów to miejsce aranżować. Przy użyciu dedykowanych, mobilnych i modularnych mebli w postaci siedzisk i kwiatonów można szybko zorganizować tu ogród, warsztaty, koncert, spektakl, cokolwiek – na powietrzu. Dodatkowo projektanci z biura Front Architects w swoim projekcie chcieli uwypuklić zabytkowe elementy obiektu.