Szwajcarskie Alpy uważane są za najpiękniejsze pasmo górskie na całym świecie. Skaliste zbocza, wartkie strumyki i górskie jeziora sprawiają, że w tym miejscu można się szczerze zakochać. Tak było w tym przypadku. Zakochani w górach architekci postanowili wybudować przy jednym ze szlaków mały domek, który będzie służył turystom jako miejsce do odpoczynku. Tak powstała ekologiczna chatka w Alpach.

Ekologiczna chatka w Alpach powstała za sprawą architektów z pracowni ON, której założyciele Olivier Bernhard, Caspar Coppetti i David Allemann pochodzą ze Szwajcarii i od najmłodszych lat obcowali z pięknem Alp Szwajcarskich. To właśnie dlatego postanowili stworzyć w nich jeden ze swoich najbardziej odważnych projektów, który nazwali The On Mountain Hut. 

„Pracownia ON zrodziła się w szwajcarskich Alpach. Trzech założycieli ON stworzyło początki swoich pierwszych planów biznesowych podczas wędrówek po dolinie Engadyna. The ON Mountain Hut została zbudowany jako hołd dla niezwykłego krajobrazu i sposób na podzielenie się źródłem naszej inspiracji ze światem. Łącząc nasze zamiłowanie do gór z naszym zamiłowaniem do designu, łączymy tradycję z innowacją” – mówią architekci 

The On Mountain Hut to niewielka, dwuosobowa chatka, która powstała na naturalnej półce skalnej powstałej na jednej z gór w Alpach Szwajcarskich. Drewniany domek, obity polerowaną blachą powstał na wysokości 2500 metrów nad poziomem morza, co sprawiło, że z okien można podziwiać wspaniały widok na górską rzekę i wspomnianą wcześniej dolinę Engadyna

„Do chatki można dostać się tylko pieszo. Przewidujemy, że będzie to spokojna ucieczka, gdzie turyści i spacerowicze mogą odpocząć i cieszyć się widokiem Alp. Stworzony od podstaw z całkowicie minimalistycznym etosem, posiada wszystkie udogodnienia, których potrzebujesz i nic, czego nie potrzebujesz. Skrupulatnie dobieraliśmy materiały, które były w 100 procentach trwałe, które utrzymywałyby się w alpejskim otoczeniu i powodowałyby, że schronisko byłoby bezodpadowe. Chata jest zasilana energią z paneli słonecznych i wykorzystuje naturalną wodę deszczową. Osiągnięto to poprzez zainstalowanie unikalnego uchwytu dachowego, który mógłby zbierać i filtrować wodę deszczową do użytku wraz z wodą zbieraną i filtrowaną z górskich strumieni.” – dodają architekci 

Czytaj też: Architektura | Domek letniskowy | Ekologia | Hotel | Podróże

źródło: dezeen.com