Mieszkanie znajduje się na szczycie jednego z nowych budynków w stolicy Czech. Jego wnętrze zaprojektowała Jana Schnappel Hamrová.

Penthouse powstał na szczycie budynku. Architekt zaprojektowała go na planie krzyża, dzięki cz emu ma dużo przeszkleń, a światło dociera do najdalszych jego zakątków.

Plan krzyża umożliwił ponadto łatwe rozdzielenie funkcji. Wewnątrz powstały: strefa dzienna, jadalnia oraz sypialnie mieszkańców. Dostęp do klatki schodowej i windy powstał w centralnej części mieszkania.

Największym atutem mieszkania są widoki. Chcąc w maksymalnym stopniu wykorzystać jego położenie zewnętrzne ściany zaprojektowano tak, aby pojawiło się na nich maksymalnie dużo przeszkleń.

Dzięki temu można poczuć, jakby całe miasto stawało się częścią mieszkania. Strefa dzienna jest niczym wielki open space, który potęguje takie wrażenie- wyjaśnia architektka.

W środku fani dobrego designu mogą się poczuć jak w raju. Jadalnię zdobi ogromny drewniany stół przy którym będzie się toczyć życie towarzyskie. Ustawiono tutaj również ogromny fortepian.

Zdjęcia: Jakub Skokan, Martin Tůma / BoysPlayNice www.boysplaynice.com