Jastarnia railway station beautiful as before

It is small, but adapted to modern needs. The brick station in Jastarnia has been opened to travellers. The century-old building today looks like it used to.

The railway station in Jastarnia was built in the 1920s. The reconstruction, which has just been completed, took two years. Thanks to the works, it was possible to restore the historical character of the building. The façade was finished with hand-formed clinker tiles in the colour of natural brick, which were juxtaposed with brown windows and doors. The roof is crowned with ceramic tiles and copper flashings, gutters and sills.

The shelter in front of the entrance to the passenger area has been given a new look. It is made of steel painted in graphite.

The ceiling of the shelter has aluminium decorative elements imitating natural wood in the colour of golden oak. It also has a glazed roof, with an illuminated inscription of the station’s name at the edge and bicycle racks below. The historical character of the building is also emphasised by a stylised clock with Roman numerals, and the body of the building is illuminated at night,” reads a PKP S.A. communiqué.

Changes were also made inside. The floor of the lobby was finished with tiles imitating wood and stone, creating a geometric pattern. The walls were covered with large-format panels in grey up to the level of the lamellas, and painted white above. The waiting room has been fitted with a train timetable board, benches, bins, display cabinets and a defibrillator. Travellers can also use the toilet facilities. In the future, the site will expand to include a retail or service outlet – a special room has been prepared for such a business.

The railwaymen also inform about environmentally friendly solutions. Energy-efficient lighting or a retention tank for storing rainwater. After pre-treatment, the water will be used for flushing toilets and watering greenery.

The station in 1933:

Jastarnia railway station in 1933 Photo archive by Henryk Poddębski

A surface made of openwork concrete slabs has been laid around the station, allowing rainwater to drain directly into the ground. It also increases the biologically active area in the vicinity of the station. The insulation of the building also has a positive impact on the energy efficiency of the building, as do the use of windows and doors with the appropriate technical parameters.

The space in front of the building has been given tidy greenery. Interestingly, the railwaymen plan to have a foodtruck operating in front of the station during the summer season. A space for such a vehicle has been prepared.

The total cost of the reconstruction of the station in Jastarnia is almost PLN 11 million gross. The investor is Polskie Koleje Państwowe S.A. (Polish State Railways). The contractor for the works is MERX sp. z o.o. from Warsaw, and the design documentation was prepared by Paka Architekci sp. z o.o. from Skierniewice.

source: PKP S.A.

Also read: railway station | Brick | Monument | Renovation | Detail | whiteMAD on Instagram

This is how the building looked in 2017:

photo Koefbac, wikimedia.org, licence: CC BY-SA 4.0

And this is how the work was completed:

Latest content on the site

Beauty is all around you