Single-storey house near Warsaw. Reminiscent of the atmosphere of a 1950s Californian villa.

The single-storey house is located in a quiet village near Warsaw. The beginning of work on the project involved getting to know the requirements of the future occupants of the house. The knowledge gathered gave an impulse to design just such a house – spacious and bright inside, gently in the climate of a Californian villa from the 1950s. The maximum surface area was also determined, which could not exceed 190-200 m2

At the start of the design work, the authors still had to prepare and tidy up the plot of land on which another building was to be demolished. The result of the work was a linear building spread over the plot, with an almost invisible concrete plinth detail. The entire building is illuminated by a strip of longitudinal windows high above the walls. Recesses appear in places, where entrances and passageways have been placed. Actually, the only windows through which one can look out are – a peephole window from the kitchen to view the driveway area, and a panoramic window from the living room with access to the garden. A row of these skylights seemingly cuts off a strip of the roof, which was designed according to the requirements of the local plan as sloping, but was surrounded by a high attic. This creates the impression of a flat roof levitating above the walls

The window frames and doors are made of powder-coated aluminium in a light grey shade. The entire house is plastered and painted white, which reinforces its geometric character. It is, so to speak, a ‘light paper pavilion for living’ against the backdrop of a beautiful green plot. The function of the building is to carve out rooms especially at the request of the developer. With the soul of the house, in which is located right next to the bright hall and toilet – the owner’s studio. Further on are the rooms of the kitchen with pantry, dining room and living room with a beautiful view of the green garden. The second part of the house houses two bedrooms with a passable bathroom and a dressing room. The house is complemented by a garage, which is integrated with the building by the same roof

Project name – K25 / Single-storey house
Architects / Authors – MFRMGR Architekci
Team: Marta Frejda, Michał Gratkowski, Łukasz Ptak
Usable area – 148 m2
Photos- Oni Studio

Source: MFRMGR Architekci

Read also: Architecture | Single-family house | Interiors | Warsaw | Architecture in Poland

Latest content on the site

Beauty is all around you