O akcji Fusy zamiast soli, w ramach której oblodzone ścieżki posypywane są fusami pisaliśmy przed rokiem. Wywołało to dyskusję o zasadności użycia fusów i ich oddziaływaniu na przyrodę. Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie zlecił badania, które przeprowadzili naukowcy z Wydziału Leśnego Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Okazało się, że fusy nie wpływają negatywnie na glebę.

O wynikach badań naukowców poinformował Piotr Kempf, dyrektor Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie podczas konferencji „Antropogeniczne przekształcenia środowiska glebowego – temat przewodni: Zasolenie gleby”. Stosowanie fusów kawowych to alternatywa wobec sypania soli. Wysokie zasolenie szkodzi roślinom, zwłaszcza tym, które rosną przy pasach chodników i ulic. Zapis wideo konferencji można zobaczyć TUTAJ.

Pomysł na sypanie fusów kawy na oblodzone chodniki zapoczątkowano we Lwowie. Podpatrzyli to pracownicy Zarządu Zieleni Miejskiej, którzy postanowili zrealizować go w Krakowie. Miasto ograniczyło się do niewielkiego fragmentu na Plantach – eksperymentalna „ścieżka kawowa” powstała obok skweru Andrzeja Wajdy.

Eksperyment trwał około czterech tygodni od lutego do marca 2021 r. O pomoc w zbieraniu fusów miasto poprosiło właścicieli tamtejszych kawiarni. Początkowo zebrano 50 kilogramów kawowych odpadów.

O akcji przeprowadzonej w Krakowie rozpisało się wiele mediów, zarówno krajowych jak i zagranicznych. Chwilę później pojawiły się publikacje krytykujące sypanie fusów na glebę. Autorzy tych publikacji wskazywali na ich negatywne działanie. Jak jest naprawdę? Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie postanowił zlecić badania, które przeprowadzili naukowcy Wydziału Leśnego Uniwersytetu Rolniczego.

Naukowcy pobrali próbki gleby z terenu Plant Krakowskich, z miejsca, w którym w okresie zimowym rozsypywano fusy z kawy zamiast soli. Podczas badania sprawdzono, jak fusy z kawy wpływają na aktywność enzymatyczną gleb. Próbki gleb wykorzystane w doświadczeniu pobrano z powierzchniowego poziomu z głębokości od 0 do 10 cm. Próbki zostały pobrane do woreczków foliowych i przechowywane w stanie naturalnego uwilgotnienia. W trakcie doświadczenia mieszano fusy z kawy wraz z glebą w proporcjach 10:90; 25:75; 50:50; 75:25. Badaniami objęto trzy rodzaje fusów z kawy.

Wyniki pokazały, że dodatek fusów z kawy nie ogranicza aktywności enzymatycznej żadnego z badanych enzymów. Większe dawki fusów z kawy spowodowały wzrost aktywności wszystkich badanych enzymów zewnątrzkomórkowych. Przeprowadzone badania wskazały, że zastosowane fusów z kawy nie osłabia aktywności mikrobiologicznej gleby.

Teraz Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie apeluje do właścicieli kawiarni, aby zbierali fusy i zgłosili ten fakt do Zarządu. Następnie zebrany odpad zostanie odebrany przez pracowników ZZM i wykorzystany na terenie miasta.

Czytaj też: Ciekawostki | Ekologia | KrakówPark | whiteMAD na Instagramie

fot. Rada Miasta Lwowa (www.city-adm.lviv.ua)