Mieszkanie zostało zaplanowane z myślą o parze z dwójką dzieci. Po analizie rzutów od dewelopera zdecydowano się na zmianę lokalizacji aneksu kuchennego, co pozwoliło zaaranżować przestrzeń korzystniejszą dla inwestorów.

Strefę wejściową zaznaczono interesującymi kaflami podłogowymi z ornamentem układającym się w mozaikę dywanową. Korytarz został oddzielony od salonu ażurową ścianką doświetlającą pomieszczenie. Ścianka dodatkowo nakierowuje nas na przestronny aneks kuchenny.

Posadzka w kuchni jest kontynuacją wzoru z korytarza, co wizualnie spaja oba pomieszczenia. Białe frezowane fronty zabudowy kuchennej dobrze łączą się z ciepłym wybarwieniem drewna. Całość kompozycji kolorystycznej uzupełnia delikatna płytka ścienna w odcieniach beżu. Blat kuchenny przechodzi w półwysep, przy którym znajduje się dodatkowe miejsce do pracy oraz spożywania posiłków.

Ustawienie kanap naprzeciwko siebie umożliwia wspólne spędzanie czasu. Meblowe zabudowy wykonane na zamówienie przez stolarza mieszczą w sobie wszystkie potrzebne mieszkańcom sprzęty i książki. Dodatkowej przytulności dodaje cegła z jasną fugą. Strefę jadalni wyznacza stół z litego drewna ze żłobionymi detalami oraz krzesła z giętego drewna.

Pokój niemowlaka zaprojektowano z myślą o rozwijaniu wyobraźni dziecka. Uniwersalna zabudowa stolarska w żywych kolorach będzie służyć dziecku przez wiele lat. Kolor wody na tapecie z wielorybkiem został kontynuowany za sprawą farby kredowo-magnetycznej.

W pokoju pięciolatki zaprojektowano łóżko na podwyższeniu, spełniając tym samym marzenie starszej córki. Konstrukcja w kształcie domku kryje w sobie dodatkowe miejsce do przechowywania. Tapicerowany stopień pełni równocześnie funkcję siedziska. Bok pojemnych szaf wzbogacono o listwy, za którymi można przechowywać pluszaki i książki. Pod kolorową tapetą znalazła się także farba kredowo-magnetyczna zachęcająca do kreatywnej zabawy.

Sypialnia rodziców to miejsce do odpoczynku, dlatego centralne miejsce zajmuje tapicerowane łóżko. Projektantom udało się także zmieścić duże szafy na całą wysokość pomieszczenia oraz biurko. Lustra pojawiające się na frontach i ścianie optycznie powiększają pomieszczenie, któremu smaku dodaje tapeta w drewnianej ramie nad łóżkiem.

W łazience pojawiają się niebieskie i morskie motywy występujące wcześniej w pozostałych pomieszczeniach. Akwarelowy statek wydrukowano na hartowanym szkle. Zdecydowano się na nawiązanie płytkami do dębowej podłogi w pozostałych pomieszczeniach. Z drewnianych listewek zaprojektowano lustro w drewnianej ramie i wieszak na ręczniki.

projekt: ​Kowalczyk-Gajda Studio Projektowe ​http://kowalczyk-gajda.pl/zdjęcia: ​Hanna Połczyńska ​http://www.kroniki.studio/
typ: ​mieszkanie prywatne
lokalizacja: ​Gdańsk
rok realizacji: ​2019
powierzchnia:​ 75m2
zakres prac: ​projekt koncepcyjny wnętrz, projekty mebli oraz elementów wnętrza, wybór asortymentu, nadzór autorski