Walka z reklamowym chaosem w Polsce trwa. Krajobrazu wokół nas nie poprawimy z dnia na dzień. Potrzebne jest systematyczne działanie, które uporządkuje ulice kawałek po kawałku. Ostatnim przykładem godnym naśladowania jest metamorfoza ściany przychodni w Gdyni.

Przychodnia znajduje się przy ul. Legionów 67. Od kilku lat ściana szczytowa budynku straszyła chaotycznie zawieszonymi szyldami reklamującymi usługi przyjmujących w przychodni specjalistów. Panował tam estetyczny i informacyjny chaos. Remont elewacji udało się przeprowadzić między innymi z inicjatywy Mai Wagner, pełnomocnika prezydenta Gdyni ds. kultury oraz Jacka Piątka, plastyka miasta, którym udało się przekonać dyrektora przychodni do zebrania środków na przeprowadzenie remontu.

Jacek Piątek przygotował projekt metamorfozy i wykonał mural na ścianie budynku nie pobierając za to dodatkowego wynagrodzenia.

Szacujemy, że jeszcze na początku wieku około 80 proc. szyldów i reklam w polskiej przestrzeni publicznej było zainstalowanych nielegalnie, wpływało to na jej estetyczną jakość. Od tamtego czasu trwa proces wizualnego naprawiania miast. W Gdyni od dłuższego czasu podejmujemy liczne działania mające na celu poprawę jakości informacji wizualnej w przestrzeni miejskiej, a w szczególności informacji komercyjnej. Jednym z takich działań jest właśnie modernizacja przychodni na Wzgórzu Św. Maksymiliana, której nie udałoby się zrealizować bez zaangażowania i wsparcia dyrektora Jerzego Topolewicza – powiedział Jacek Piątek.

W ramach prac udało się odświeżyć elewację, która teraz ma ciepły, biały kolor. Zdjęto chaotycznie rozwieszone szyldy. Zamiast nich w dolnym rogu pojawiła się skromna i czytelna tablica informacyjna, na której szybciej można odnaleźć dany gabinet czy usługę. W centralnej części ściany pojawił się mural przedstawiający fragment takielunku żaglowca.

Inspiracją były żagle Daru Pomorza. Formę grafiki skomponowałem w taki sposób, by rozbić szeroką płaszczyznę ściany szczytowej budynku i wyciszyć, zbyt małe w stosunku do całej elewacji okna doświetlające wnętrze korytarza. Projekt zakładał pionową kompozycję, która spowodowałaby nadanie ścianie lżejszego charakteru oraz kompozycyjnie nawiązała do nowej inwestycji po drugiej stronie ulicy Mikołaja Kopernika. Tam projektanci przewidzieli wysokie, pionowe przeszklenia klatek schodowych – podkreśla Jacek Piątek.

Zmiany najlepiej widać porównując aktualne zdjęcia do tych, które znaleźliśmy w mapach Google z 2014 r. Oby podobnych transformacji wspólnych przestrzeni było jeszcze więcej!


Jeśli w swojej okolicy trafiliście na architektoniczne potworki nie czekajcie! Prześlijcie nam zdjęcia na grupie #ArchiAlert na Facebooku, a opiszemy najtrudniejsze przypadki. Grupę znajdziecie TUTAJ. Niech Polska staję się coraz piękniejsza, dzięki Wam i #ArchiAlert!

Przychodnia w 2014 r., źródło: Google Street View

zdjęcia: Aneta Śramska-Piątek, źródło: gdynia.pl