Zapewnienie odpowiedniej ilości zieleni powinno być obowiązkiem każdego architekta i planisty. Projektanci ze studia 3GATTI genialnie wybrnęli z tej sytuacji, tworząc interesującą bryłę pełną ciekawie zagospodarowanej zieleni. Poznajcie bibliotekę, która już niedługo może stanąć w jednej z dzielnic Madrytu.

Projekt stworzony przez hiszpańskie biuro 3GATTI nazwano Green Spaceship. Nic dziwnego, bryła obiektu wygląda, jak statek kosmiczny, który zarosła trawa i rośliny pnące. Architekci chcieli osiągnąć interesujący efekt, który będzie nie tylko przykuwał wzrok, ale również zachęcał do wejścia i zwiedzenia budynku od środka. 

Przyziemie obiektu zostało w całości przeszklone, dzięki czemu przechodząc obok budynku, bez problemu zauważymy przez szyby funkcje obiektu i zorientujemy się, że mamy do czynienia z biblioteką. Na parterze rozlokowano wszystkie części, w których hałas ulicy nie będzie przeszkadzał odwiedzającym bibliotekę. Tam znajdziemy kawiarnie, szatnie, biura, czy poczekalnie. Wyższe piętra zostały w całości zakryte roślinami zasadzonymi na nieregularnych betonowych wypustkach. Dzięki szczelnej ścianie zieleni wnętrze jest bardzo ciche. Właśnie dlatego architekci tam rozmieścili strefy ciche, w których znalazła się czytelnia, regały z książkami, sale komputerowe i konferencyjne.

Dzięki nieregularnej bryle i dziesiątkom wystających betonowych bloków budynek zyskał nie tylko interesującą bryłę, ale również kilka osłoniętych od ulicy skwerków, małych dziedzińców i tarasów. Sprawia to, że możemy czytać książki „pod chmurką” w centrum miasta, nie słysząc hałasów. Warto również dodać, że zastosowanie zieleni do pokrycia fasady przyczynia się do oczyszczania zanieczyszczeń dochodzących z ulicy, tłumienia hałasów, o czym pisaliśmy wcześniej, a także do utrzymywania stałej temperatury wewnątrz budynku. Co więcej, obiekt na przestrzeni różnych pór roku będzie zmieniał swój wygląd – od kwitnącej wiosennej łąki, po głęboką zieleń zimą.

źródło: dezeen.com
autor projektu: 3GATTI  – https://3gatti.com