Gucci i Massimo Botura

Gucci i Massimo Bottura otworzyli wspólną restaurację. 

Gucci Osteria da Massimo Bottura, bo tak nazwano restaurację założoną przez Gucci i Massimo Bottura, powstała przy najbardziej luksusowej ulicy Los Angeles – Rodeo Drive. Mieści się na ostatnim piętrze 50-letniego butiku włoskiego domu mody.

Massimo Bottura to włoski szef kuchni, który uważany jest przez wielu za najlepszego żyjącego kucharza na świecie. Restaurator od 1995 roku jest właścicielem Osteria Francescana, która może pochwalić się trzema gwiazdkami Michelin oraz dwukrotnym zajęciem pierwszego miejsca w rankingu The World’s 50 Best Restaurants.

To, właśnie ze względu na doświadczenie, osiągnięcia oraz wyrobioną przez lata markę Gucci i Massimo Bottura postanowili wspólnie otworzyć ekskluzywną restaurację w samym sercu Los Angeles. Gucci Osteria da Massimo Bottura powstała w Los Angeles przy ulicy Rodeo Drive, która uważana jest za najbardziej luksusową ulicę w Beverly Hills i całym Mieście Aniołów.


Gucci Osteria da Massimo Bottura mieści się na ostatnim piętrze butiku domu mody Gucci. Nazwa restauracji pochodzi od nazwiska szefa kuchni Massimo Bottura, który stworzył dla niej „menu inspirowane rodzinnymi Włochami”. Warto dodać, że to już druga współpraca między Gucci i Massimo Bottura. W 2018 roku szef kuchni z trzema gwiazdkami Michelin pracował z Gucci nad jej restauracją we włoskiej Florencji. Znajduje się ona w muzeum Gucci Garden, który zarówno sprzedaje, jak i eksponuje unikalne ubrania i akcesoria zaprojektowane przez Gucci. Wnętrze restauracji, która powstała w Los Angeles było inspirowane właśnie florencką siostrzaną restauracją. 

Gucci Osteria da Massimo Bottura powstała w pięćdziesięcioletnim butiku, a jej wnętrza miały być zaprojektowane jako „kameralna i przytulna przestrzeń, która pochyla się nad bogatą estetyką istniejącego obiektu we Florencji.” Restauracja w Los Angeles posiada prywatne wejście na poziomie ulicy, gdzie na podświetlanej płycie z jasnego marmuru wpisana jest nazwa restauracji. Goście są witani w holu na górze, który jest pokryty tapetą z nadrukowanymi drzewami z asortymentu artykułów gospodarstwa domowego Gucci’ego. Reflektory punktowe w kształcie gwiazdy przecinają czarny sufit, a ozdobny czerwony dywan nakłada się na drewniany parkiet. To nie pierwsza tego typu współpraca, gdy znani szefowie kuchni otwierają swoje restauracje wewnętrz butików znanych marek. Ostatnio opisywaliśmy restaurację, która powstała w butiku Louis Vuitton, o której przeczytacie TUTAJ. 

Czytaj też: Bar  | Restauracja  | Butik  | Gucci  | Louis Vuitton  | Stany Zjednoczone

źródło: dezeen.com
zdjęcia: Pablo Enriquez dla Gucci