Hotel Bristol x Restauracja Marconi: kulinarna podróż przez Europę z Robertem Makłowiczem

Hotel Bristol jest pięciogwiazdkowym obiektem stojącym od początku XX w. w sercu Warszawy przy ul. Krakowskie Przedmieście 42/44, w bezpośrednim sąsiedztwie Pałacu Prezydenckiego. Hotelowe fundamenty rozpoczęto kopać w 1898 roku, a trzy lata później miały miejsce uroczystości związane z otwarciem hotelu. Projekt wykonał duet architektów: Tadeusz Stryjeński i Franciszek Mączyński, jednak wkrótce zdecydowano się przeprojektować budynek.

Pracę tę zlecono Władysławowi Marconiemu, który zmienił charakter elewacji na neorenesansową, a formę budynku na monumentalną. Wnętrza utrzymano w stylu secesyjnym. Hotel w momencie otwarcia był jednym z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Warszawie.


 

Gmach przez ponad 100 lat swojego istnienia zasłynął ze znanych gości, bali i przyjęć. Hotel wielokrotnie przechodził też z rąk do rąk. Szczęśliwie udało mu się uniknąć większych zniszczeń podczas obu wojen i wciąż jest wielką ozdobą i chlubą Warszawy. Ostatni duży remont zakończył się w styczniu 2013 roku. Wtedy Bristol dołączył do jednej z najbardziej prestiżowych sieci hotelowych – The Luxury Collection.

Hotel i nieistniejąca dziś kamienica M. Pszennego. Lata ok. 1910 i 2023. Źródło: fotopolska.eu

Bristol w latach 20. XX w. i obecnie. Źródło: Polona

 

Znajdująca się w hotelu restauracja Marconi jest znakomitym dopełnieniem legendy słynnego Hotelu Bristol, stojącego dumnie od ponad wieku w sercu Warszawy. Jej nazwa upamiętnia wspomnianego już Władysława Marconiego – projektanta odpowiedzialnego za dostojną bryłę budowli. Restauracja to idealne połączenie swobodnej atmosfery z najwyższym standardem obsługi i stanowi o wyjątkowości tego miejsca. Szef kuchni przekuwa swoje doskonałe kulinarne umiejętności w wyjątkową kartę dań.

Sala Kolumnowa na pocz. XX w. i współcześnie. Źródło: fotopolska.eu



 

Od 1 marca tego roku hotel i jego restauracja zapraszają swoich gości w kulinarną podróż przez smaki najróżniejszych zakątków świata. Przewodnikiem będzie wyjątkowy gość: Robert Makłowicz. Ten kulinarny obieżyświat, podzielił się swoimi inspiracjami z szefem kuchni Kamilem Jabłońskim. W marcu Bristol zaprasza do odkrycia smaków Belgii, zaś w kolejnych miesiącach goście wyruszą w kulinarną podróż do Francji i Austrii. Miłą niespodzianką dla fanów Makłowicza będzie okazja do spotkania się z nim podczas wieczorów specjalnych. Najbliższy odbędzie się już 30 marca 2023 roku.

Szczegółowe informacje oraz bilet na wieczór kulinarny z Robertem Makłowiczem można uzyskać na stronie restauracji restauracjamarconi.pl.

Czytaj też: Restauracja | Wnętrza | Warszawa | Ciekawostki | Bar | Kawiarnia | whiteMAD na Instagramie

Temat: Hotel Bristol: podróż przez Europę z restauracją Marconi

Źródła: restauracjamarconi.pl, hotelbristolwarsaw.pl, fotopolska.eu, domena publiczna