Ten kilku-kondygnacyjny budynek hotelu nawiązuje stylistyką do lokalnej zabudowy Mazur, zarówno poprzez stylistykę dachu, zastosowany materiał jak również dynamiczny układ konstrukcji parteru, inspirowany tradycyjnym murem pruskim. Charakterystyczna dynamiczna linia słupów współgra kompozycyjnie z linią dachu. Czerwona cegła nawiązuje do tradycyjnego materiału budowlanego tego regionu, a poprzez różne wariacje jej ułożenia, kreuje interesującą rzeźbę fasady.

Projektując ten budynek poszukiwano formy, która efektywne wykorzysta potencjał działki, jej nasłonecznienie, potencjał widokowy oraz dopuszczalny metraż. Asymetryczny korytarz w stosunku do osi budynku pozwolił na zwiększenie liczby południowych apartamentów posiadających niezwykły widok na pobliskie jezioro. Wprowadzenie antresoli dla większości apartamentów hotelowych znacznie zwiększyło ich metraż oraz przestronność.  Zielone tarasy przy pokojach hotelowych podnoszą ich jakość, mieszkańcom zapewniają intymność. Parter obiektu został zaprojektowany tak, aby umożliwiał elastyczną aranżację pomieszczeń dla preferowanej funkcji. Znalazła się tam min. strefa wejściowa z recepcją, bagażownia z zapleczem, administracja, sale konferencyjne, restaurację, bar, whisky room, bawialnię, zaplecze kuchenne, spa oraz toalety. Aby efektywnie wykorzystać dopuszczalny metraż obiektu, architekt wprowadził kondygnację podziemną mieszczącą parkingi, część techniczną oraz gabinety zabiegowe spa.

Ten kilku-kondygnacyjny budynek hotelu nawiązuje stylistyką do lokalnej zabudowy Mazur, zarówno poprzez stylistykę dachu, zastosowany materiał jak również dynamiczny układ konstrukcji parteru, inspirowany tradycyjnym murem pruskim. Charakterystyczna dynamiczna linia słupów współgra kompozycyjnie z linią dachu. Czerwona cegła nawiązuje do tradycyjnego materiału budowlanego tego regionu, a poprzez różne wariacje jej ułożenia, kreuje interesującą rzeźbę fasady.  Projektowany obiekt nawiązuje dialog z otaczającą przestrzenią, rozległym jeziorem i specyfiką tego regionu Polski. Zastosowane rozwiązania projektowe z pewnością zapewnią  mu ponadczasowość oraz korzystny proces starzenia budynku.

 

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś

Zespół: Bogusław Barnaś, Bartosz Styrna, Anna Taczalska, Anna Hydzik, Natalia Bryzek, David Hernandez Martin

Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Polska
Data: 2016
Powierzchnia: 3232m2