Projekt Beach Hotel w Odessie w Ukrainie powstał w pracowni Sivak+Partners. Architekci zaproponowali panoramiczne okna poprowadzone na planie okręgu i wykorzystali prawdziwy kamień, który zdobi ściany. W ten sposób powstało ascetyczne wnętrze, idealne dla fanów minimalizmu.

Projektując wnętrze architekci chcieli zestawić luksusowy design z surową estetyką natury. Zaprojektowany apartament wygląda więc, jakby urządzony został w jaskini. Wrażenie potęgują ściany wykonane z kamienia, których powierzchnie pozostawiono bez ingerencji. Jest surowa i chropowata, a przy tym dobrze koresponduje z „lekkimi” meblami.

W apartamencie ustawiono wannę, którą wykonano z tego samego materiału co podłogę. Wanna sąsiaduje ze szklaną ścianą, dlatego zażywając kąpieli można podziwiać bezkres morza Czarnego. Sięgnięcie po ten sam materiał, z którego wykonano podłogę było celowym zabiegiem architektów. W ten sposób chcieli spotęgować wrażenie naturalności tej przestrzeni – wanna w takiej formie ma swym wyglądem przypominać krater, w którym gromadzi się woda z gorącego źródła.

Intrygująco wygląda przestrzeń do pracy. Projektanci zaproponowali wręcz ascetyczną formę. W skalnej ścianie zatopili prosty blat z metalu i ustawili krzesło – to wszystko. Zaproponowane rozwiązanie powstało z myślą o minimalistach, architekci chcieli, aby pracując przy takim biurku skupić się na pracy lub znaleźć wytchnienie w zerkaniu na krajobraz za oknem.Hotel w Odessie

Apartament dysponuje też strefą dzienną. Powstały salon wizualnie jest przytulniejszy i wygodniejszy od reszty mieszkania. To tutaj mieszkańcy mogą spędzać leniwe wieczory i oddawać się rozrywkom. W mieszkaniu jest też kuchnia, która powstała w równie ascetycznej formie. Kuchnia składa się z prostego blatu ustawionego na dwóch sześcianach oraz krzeseł. Sprzęty ukryto za przesuwaną ścianą, dzięki czemu łatwo będzie można zachować porządek. Beach Hotel w Odessie póki co zostaje jednak projektem. Póki co nie jest znana data realizacji obiektu.

Czytaj więcej: Ukraina | Hotel | Wnętrza | Apartament

 

źródło: Sivak+Partners